2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Lakat van a tejüzemenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-26 15:49:00
Komádi - Az egymilliárdos beruházással felépített gyárban folyamatos termelés jó ideje nincs.

Magyarországon akkoriban egyedülállónak számító technológiát épített be a Komádiban felépített tejüzemébe az Ökotej Zrt. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) “Sikeres Magyarországért” program keretében megvalósított beruházásról 2006-ban azt nyilatkozták a tulajdonosai, hogy a melléktermék nélkül tejtermékeket (elsõsorban túródesszertet) gyártó üzem mintegy száz embernek ad majd munkát. Tóth Ferenc, a város polgármestere arról tájékoztatott, hogy a tejüzemben termelés már jó ideje nem folyik. Az Ökotej Zrt. képviselõje ellenben azt állítja, hogy az üzemben a múlt év végéig folyamatos volt a termelés.

Ami volt

A társaság terveirõl hat éve azt írtuk, hogy évi négymilliárd forintos árbevételt szeretne elérni azzal, hogy száz százalékban melléktermék nélkül feldolgozott tejbõl magas minõségû, fõleg exportra szánt termékeket készít. A cég képviselõi akkor azt ígérték, hogy az üzemben napi 30 ezer liter tejet dolgoznak majd fel. A koncepciót arra alapozták, hogy a háztáji gazdaságokban rejlõ lehetõségekre lehet építeni, így jött létre projektcégként a vállalkozás, ami késõbb részvénytársasággá alakult. A projekt önerõbõl, valamint banki hitelbõl valósult meg.

Tóth Ferenc, a város polgármestere úgy tudja, a tejüzemben folyamatos termelés már jó ideje nem folyik, mint fogalmazott, korábban idõszakos termelésre volt példa.

Ami lett

Magát megnevezni nem kívánó informátorunk arról számolt be, hogy a tejüzem elkészülte óta legfeljebb néhány hónapig dolgozott folyamatosan, utána szakaszosan, egy ideje pedig már úgy sem. Ugyanõ elmondta, hogy az ígért 100 fõs dolgozói létszámot soha nem sikerült elérni, a gyár egyidejûleg legfeljebb néhány tíz embert foglalkoztatott. Komádiban egyébként a helyiek értetlenül állnak a korszerû élelmiszeripari üzem zárva tartása elõtt, hiszen tudnivaló, hogy az Ökotej Zrt. a mintegy egymilliárdos beruházást annak idején jelentõs részben hitelbõl valósította meg, amit vissza kell fizetni. Meg aztán a beígért munkahelyek is nagyon hiányoznak a bihari kisvárosban, ahol hagyományosan magas a munkanélküliek aránya.

Bodrogi Ádám, az Ökotej Zrt. képviselõje érdeklõdésünkre elmondta, hogy az üzem a múlt év végéig folyamatosan termelt, az euró/zloty árfolyam kiszámíthatatlansága miatt azonban a cégvezetés stratégiaváltás mellett döntött. Az átszervezés lényege: racionális mértékben minimalizálni a termeléshez szükséges forgóeszköz mértékét.

HBN-PA

 

Áprilistól újraindul

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra várható a tejüzemben a gyártás újbóli beindítása, Bodrogi Ádám azt felelte, hogy az üzem átszervezése tart, tesztgyártások már voltak, az újraindítás pedig áprilistól ütemezve kezdõdhet meg. A hitelteherrel kapcsolatban megjegyezte, hogy a beruházási hitelen kívül a társaságnak más hitele nincs, a meglévõ tartozásnak a kezelése pedig megoldott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!