2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A gárdához fordulnának a konyáriak – Megérkezett a rendõrség reakciója is!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-27 11:34:38
Korábban arról számoltunk be, hogy civilek aláírásgyûjtésbe kezdtek Konyáron, mivel úgy látták, hogy a település közbiztonsága nem kellõen biztosított. Az ívet akkor közel háromszázan írták alá, amelyrõl kikértük a rendõrség véleményét is. Ezt most változtatás nélkül közöljük!

A rendõrséghez eljuttatott kérdéseink arra irányultak, hogy a statisztika alátámasztja-e a lakosok jelenlegi, a közbiztonsággal kapcsolatos negatív közérzetét, illetve tesznek-e ezt enyhítõ lépéseket. A rendõrségi reakció utolsó szakaszában pedig arra a kérdésünkre kaptunk választ, hogy miként reagál a rendõrség a Magyar Gárda esetleges meghívására.

 

A rendõrség sajtó osztályától szerkesztõségünkhöz eljuttatott levél:

Konyár településen – a jelenleg rendelkezésre álló statisztikai adataink alapján – a bûnügyi és közbiztonsági helyzete hasonló megyénk azonos adottságokkal rendelkezõ településeihez. Konyár községben 2008-ban 192 bûncselekmény vált ismertté. A település közbiztonsági helyzetének javítása érdekében a Berettyóújfalui Rendõrkapitányság vezetõje különbözõ rendõrszakmai intézkedések bevezetésérõl döntött, amelynek eredményeként jelentõsen csökkent az ismertté vált bûncselekmények száma. Ez 2011-ben 97 volt. Külön kiemelendõ, hogy a közterületen elkövetett erõszakos, testi épség és személy ellen irányuló jogsértések tekintetében is csökkenõ a tendencia, ahogyan a vagyon elleni deliktumok gyakorisága is, amely körülmény a Konyár településen élõk, és
a településre érkezõk biztonságérzetét javíthatja.
A Berettyóújfalui Rendõrkapitányság vezetõje 2011. december 22-én számolt be a közbiztonság helyzetérõl a helyi önkormányzat képviselõ-testülete elõtt – ahol a polgármester és jegyzõ elismerõen szólt a településen szolgálatot teljesítõ rendõrök munkájáról – a testület a beszámolót egyhangúlag elfogadta.
Konyár a Berettyóújfalui Rendõrkapitányság Derecskei Rendõrõrs mûködési területéhez tartozik, ahol 22 fõ rendõr teljesít szolgálatot. Ezen belül Konyár településen két fõ kinevezett állandó körzeti megbízott látja el a rendõri feladatokat. A rendõrõrs és a körzeti megbízottak részére a
szolgálat ellátásához szükséges infrastrukturális háttér biztosított.
A 2012. év eddig eltelt idõszakában a lakosság biztonságérzetét érintõ jogsértések számában ugyan mutatkozik emelkedés, azonban ez a mérték nem haladja meg a hasonló adottságú településeken ismertté vált bûncselekmények számát. Az illetékes Berettyóújfalui Rendõrkapitányság reagált a bûncselekmények számában tapasztalható negatív hatásokra. A településen a rendõri jelenlét megerõsítésre került, továbbá nagyobb mértékben került bevonásra a közterületek rendjének fenntartásába – stratégiailag fontos partnerünk – a községben mûködõ polgárõrség.
A polgárõrségrõl és a polgárõri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. tv. egyértelmûen megfogalmazza, hogy a közbiztonság és a közrend megteremtése az állam alapvetõ joga és kötelezettsége. A közbiztonság és a közrend fenntartásában részt venni kívánó, a környezetük biztonságáért felelõsséget érzõ állampolgárok számára a polgárõrség nyújt cselekvési lehetõséget.
A hivatkozott törvény egyértelmûen meghatározza a polgárõr egyesület, alapításának, mûködésének, valamint az egyes polgárõr feladat ellátásának szabályait és feltételeit.
Az Országos Polgárõr Szövetség területi és helyi szervein kívül más civil szervezõdés nem felel meg a hivatkozott törvény feltételeinek, ezért semmilyen közbiztonsággal kapcsolatos tevékenységet nem folytathatnak.
Abban az esetben, ha a rendõrkapitányság mûködési területén – így Konyár területén is – olyan szervezet folytat közbiztonsági tevékenységet, amely arra nem jogosult, a hatályos jogszabályok értelmében a tevékenységet megakadályozzuk, megszüntetjük, és velük szemben eljárást kezdeményezünk a Btk. 217. § „közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése” bûncselekmény, illetve a szabálysértésekrõl szóló 1999. évi LXIX. törvény 142/C. § „közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése” szabálysértés elkövetése miatt.

Elõzmények:

“Ha nem lesz rend Konyáron, a gárdához fordulunk!”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!