Világgazdasági Kilátások címû jelentésében kemény kritikákat fogalmazott meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a végtörlesztéssel kapcsolatban - adta hírül az Index.hu. Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt 30 év tapasztalatai alapján kijelenthetõ, az ingatlanpiaci válság és gazdasági recesszió súlyosabb, illetve jobban elhúzódik, amennyiben ezt a háztartások eladósodása elõzi meg.

Az adósságkezelés terén pozitív példaként említi az IMF az Egyesült Államok 30-as évekbeli intézkedéseit, ami szakvéleményük szerint megfelelõ módon csökkentette a terheket. Frissebb példát is találtak, Izland közelmúltban végrehajtott adósság-szerkezetátalakítási programját is megfelelõnek ítélik.

A jelentés negatív példaként hozza fel ugyanakkor a magyar adósságátütemezést. Amennyiben a törlesztés terhét törvényekkel a bankszektorra helyezik, az "veszélybe tudja sodorni a pénzügyi rendszert anélkül, hogy elérné a kívánt gazdasági célkitûzéseket" - idézi az Index az IMF jelentést.

A devizaadósok megsegítése érdekében létrehozott végtörlesztési lehetõség sem szolgálta kellõen az eredeti célkitûzést. Az IMF jelentés külön kitér arra, hogy az egyösszegû törlesztést csak a jómódú háztartások tudták vállalni, amelyek egyébként is jól, vagy legalábbis könnyebben boldogultak az elszabaduló részletek befizetésével.

További hibaként említik, hogy a magyarországi bankszektor nem volt felkészülve egy ekkora adóságteherre, mint amit a kormány intézkedései nyomán el kényszerült viselni. A magánszerzõdések visszamenõleges és a banki szektorral való tárgyalások nélküli átírása pedig további károkkal járt, az ebbõl fakadó bizalmatlanság jelentõsen gyengítette az általános befektetõi hajlandóságot.