2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Átszabják az újfalui kórház mûködésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-13 10:17:04
Berettyóújfalu – Az egészségügyi intézmények állami kézbe vétele a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházra is vonatkozik és némi átalakítással jár annak mûködésében.

A változások 2012. június 1-tõl lépnek életbe, s bár a módosítások okát a kórház vezetõi sem mindig értik, összességében elfogadhatónak tartják az új struktúrát – tudtuk meg dr. Muraközi Zoltán fõigazgatótól. Emlékeztetett rá, hogy az intézmények átalakításáról szóló döntéseket egy szakmai kollégium hozta, esetenként figyelembe véve a kórházvezetõk javaslatait is.

A betegek megkapják amit eddig

A legjelentõsebb változás a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház június 1-tõl életbe lépõ szervezeti átalakításában, hogy megszûnik az urológiai, a szemészeti és a tüdõgyógyászati osztály. Az elõzõ kettõ 16-16 ágy elvonását is jelenti; de természetesen nem maradnak ellátatlanok a betegek.

– Ezek az osztályok az 1-es progresszivitási szintbe vannak sorolva intézményünkben, vagyis az itt zajló gyógyító munka nem feltétlenül indokolja a fekvõ hátteret. Az urológiai és szemészeti betegségeknél a beavatkozásokat inkább egynapos ellátás formában próbáljuk megvalósítani, szükség esetén a sebészeten helyezve majd el a fekvõbetegeket. Mivel a tüdõgyógyászaton nincs daganatos, sugárterápiás kezelésünk, csak alap eljárások, ez az osztály a belgyógyászat részeként folytatja munkáját, a meglévõ 20 ágyát oda átsorolva, változatlan személyzettel és helyen – magyarázta dr. Muraközi Zoltán fõigazgató.

Új egység

Kialakítanak viszont egy gasztroenterológiai részleget 20 ággyal (szintén a belgyógyászaton belül, annak ágyszámából). Az utóbbi évek gyógyító munkájának és eszközfejlesztésének köszönhetõen „felfutott” az emésztõrendszer problémáinak kezelése a berettyóújfalui kórházban, jelentõs számú beteget ellátva; ezen eredmény elismerése az új részleg létrehozásához kapott szakmai támogatás.

A fül-orr-gégészet is csökken 6 ággyal; az összesen 38 elvont aktív (rövid távon, 2-8 napra igénybe vett) ágy helyett krónikus (hetekre, páldául rehabilitációra igénybe vett) ágyakat kért a kórház vezetése; utóbbiak jelenleg is 99 százalékos kihasználtsággal mûködnek.

– A Kenézy Kórházzal egy éve keressük az együttmûködés lehetõségét, és most az ágyak tekintetében örvendetes elõrelépést tettünk. A Kenézy részünkre minden ellenszolgáltatás nélkül felajánlotta 25 krónikus ágyát mûködtetésre. Ha ehhez azOrszágos Tisztifõorvosi Hivatal fõigazgatója hozzájárul, akkor ágyszámunk csak 13-mal csökken, ami kezelhetõ – osztotta meg lapunkkal Muraközi Zoltán. Megjegyezte: fizikailag nem történik változás az ágyak körül, csupán finanszírozás tekintetében.

Új körzet

A Gróf Tisza István Kórház területi ellátási kötelezettsége is módosul. A jövõbenPüspökladány és Szerep betegeit a karcagi kórházban látják el, mely földrajzilag közelebb van ezen településekhez. Érdekes a sáréttudvari lakosokra vonatkozó döntés: némely betegségek esetén Berettyóújfaluba kell utazniuk, másoknál meg a KarcagraMuraközi Zoltán számára sem teljesen logikus a rendelkezés, illetve annyit tud, hogy annak hátterében a területi ellátási kötelezettség átfedés- és hézagmentes biztosításának követelménye áll.

A püspökladányi kistérség „elvesztése” mintegy 17 ezres betegszám-csökkenést jelent, azonban nagyjából ugyanennyi érkezik a júniustól Berettyóújfaluhoz sorolt derecskei kistérségbõl (Derecske, Konyár, Esztár, stb.), tehát az ellátottak körének nagysága változatlan lesz.

HBN-SzT

 

A pályázatokat nem zavarja a változás

Jelenleg a berettyóújfalui kórházban két nyertes pályázattal kapcsolatos beruházás folyik. Egy kisebb, mintegy 60 millió forintos fõösszegû, melynek révén a szakrendelõ épületének tetején napelemeket helyeznek el. Ezek elektromos áramot termelnek majd, melynek révén a Kórház villanyszámlája éves szinten kb. 10 millió forintos nagyságrendben csökken. A másik, lényegesen magasabb összegû (2,5 milliárd forintos) pályázat keretében egy technológiai tömb építése folyik. Ide kerül elhelyezésre a központi mûtõ, valamint egy négy ágyas ébredõ részleg, a Központi Aneszteziológia és Intenzív Betegellátó osztály, a központi Sterilizáló, a Laboratórium és az Intézeti Gyógyszertár. A fejlesztésben érintett részlegek a struktúra-változást követõen is mûködni fognak, így a tervezett állami kézbe vétel ezen pályázatok megvalósítását nem fenyegeti.

 

A Gróf Tisza István Kórház új ágystruktúrája június 1-tõl:

Belgyógyászat 55

Gasztroenterológia 20

Sebészet 30

Szülészet 15

Nõgyógyászat 10

Csecsemõ- és gyermekgyógyászat 34

Fül-orr-gégegyógyászat 10

Neurológia 32

Traumatológia 32

Intenzív ellátás 8

Pszichiátria 58

Sürgõsségi betegellátó egységben szervezett szakellátás 4

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!