2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Újra megnyílt a Nadányi-ház a költészet napjánForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-15 18:43:24
Ragyogó tavaszi napsütés csalogatta el a költészet napi megemlékezésre nemcsak a helybelieket, de a környék versszerelmeseit is a Tavasz körút 1. szám alá, ahol Dr. Benke Mária nyugalmazott fõorvosnõ évente egyszer kitárja kapuit az egykori Nadányi-házban.  

Mint ismeretes, Nadányi Zoltán, Bihar megye fõlevéltárosa, költõ, író, mûfordító, 1927-tõl 1941-ig élt az ingatlanon. Annak emlékére a hálás utókor 1996-ban Kurucz Imre képzõmûvész által elkészíttette a Nadányi-emléktáblát, melyet 1997-ben avatott Bakó Endre, a megyei napilap akkori fõszerkesztõje. Azóta a - József Attila születésnapján - a költészet napjaként nyilvántartott április 11-ét, ott ünnepli városunk irodalomkedvelõ közönsége.

Az idei ünnepségen is jelen volt Nadányi Zoltán unokája, a Németországban élõ Kovacsóczy Katalin.

Kocsis Csaba elõadómûvész, Lakatos Antal és Pércsi Liliána Biharhoz, Berettyóújfaluhoz kötõdõ verseket adtak elõ, majd Kocsis Csaba beszélgetett a József Attila-díjas Kiss Judit Ágnes íróval, költõvel. A sokoldalú fiatal költõrõl kiderült, nemcsak verseket ír,hanem zenét is szerez. Új verseskötete pedig az idei könyvhétre jelenik meg az Európa Kiadó gondozásában. A költõnõ és Fûri Anna elõadómûvész verses-zenész összeállítással szerzett felemelõ élményt a közönségnek.

A mûsor után Muraközi István polgármester, Krisztik Csaba, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezetõje, valamint Portörõ Miklós, a Tájak Korok Múzeumok Egyesület Berettyóújfalui Tagcsoportjának vezetõje megkoszorúzta a Nadányi-emléktáblát, majd vendéglátással egybekötött beszélgetés következett a ház udvarán.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!