2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Országos elismerés: különdíjas a Bihari Múzeum!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-30 09:48:08
  A Bihari Múzeum május 19-én, szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából a Budapesten a kis múzeumok kategóriájában 13 pályázó közül a legrangosabb különdíjat kapta.  

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület másfél évtizede minden évben meghirdeti pályázatát az Év Múzeuma kitüntetõ cím elnyerésére. Az eredményességet – a pályázati kiírásnak megfelelõen – az elmúlt évek teljesítménye alapján értékelik a bírálók. Az évek során kialakult gyakorlat szerint a testület a pályázó múzeumok beküldött információit és anyagait, valamint a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat együttesen értékelte. Az Év Múzeuma bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek (a Nemzeti Erõforrás Minisztérium/Emberi Erõforrások Minisztériuma Közgyûjteményi Fõosztálya, a Nemzeti Kulturális Alap közgyûjteményi kollégiuma, az ICOM /Múzeumok Nemzetközi Tanácsa/ Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum) képviselõi alkották. A tagok: Cseri Miklós, E. Csorba Csilla, Deme Péter, Hatházi Gábor, N. Kósa Judit, Tamás Edit, Varga Benedek és Zomborka Márta voltak.

 

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma Közgyûjteményi Fõosztálya különdíját kapta a berettyóújfalui Bihari Múzeum a korszerû kisvárosi múzeum példaértékû megvalósításáért, és a színes, korcsoportonként kialakított múzeumpedagógiai programokért.

 

Bihari Múzeumot 1974-ben alapították. A kistérség meghatározó kulturális intézménye a város központjában, egy impozáns épületben található. A kis létszámú múzeum munkatársai elkötelezetten valósítják meg a szakmai munka és a társadalmi szerepvállalás lehetõségeit: sokoldalú munkájukkal segítik az intézmény szerteágazó tevékenységét, mind a múzeumban, mind a városban, mind a kistérség településein. A gyûjteményi ismeret és a szakmai sokoldalúság a múzeumpedagógiai programokban is tükrözõdik. A kiállítás régészeti és a néprajzi egységeiben több interaktív elem is található, ami kiegészül mûtárgymásolatokkal, egyszerû, modern és közérthetõ audiovizuális eszközpalettával.

 

A múzeum TÁMOP és TIOP pályázatokból jelentõs fejlesztéseket hajtott végre: részben az állandó kiállítás megújítását, részben a közönségfogadó és múzeumpedagógiai terek modernizálását.

 

Az akadálymentesítés, az eszközkészlet frissítése, és több szakmai modernizálás alapvetõen befolyásolta a múzeum munkáját, eredményeit, társadalmi megítélését. Az új fejlesztések eredménye a példaértékû közönségfogadó tér, a múzeumpedagógiai oktatóterem kialakítása és felszerelése.

 

A tudományos munka nyomtatásban megjelenõ kiadványai a Bihari Múzeum évkönyve, a Bihari vándortarisznya és a Sárréti kurrentáló könyv. Új kiadvány a település helytörténetérõl szóló Berettyóújfalu az új kõkortól napjainkig címû könyv- és DVD formátumú iskolai oktatóanyag.

 

A kiállításokhoz, gyûjteményekhez, a terület megõrzendõ értékeihez kapcsolódó színes, korcsoportonként változó múzeumpedagógiai programok illeszkednek a múzeum munkájához, a különbözõ szintû oktatási intézmények programjához. Rövid és hosszú távon egyértelmûen látszik, hogy a múzeumi programok segítik az oktatást: a történelem, a hagyományok, a természeti értékek élményszerû megismertetését, a többletinformáció iránti igény kielégítését, vagy akár a hátrányos helyzetû diákok tanulását.

 

A múzeum része a város életének, a múzeum társadalmi kapcsolatrendszere mintaszerû, a programok elsõsorban a helyi közösséget szólítják meg. Számos civil szervezet kapcsolódik a múzeumhoz. A múzeum infrastrukturális fejlõdésének is meghatározói voltak az elmúlt években a civil támogatók, mindenek elõtt a Bihari Múzeumért Alapítvány és a Bihari Múzeum Baráti Köre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!