2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Házi pálinka a hajdú-bihari kocsmákban: sok a pancsolt szeszForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-05 12:44:55
Debrecen – Kocsmai, éttermi, piaci razziák, közúti ellenõrzések során az év elsõ hat hónapjában 57 esetben közel 1500 liter pálinkát foglaltak le a pénzügyõrök az észak-alföldi régióban.

Kupecz József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális vám- és pénzügyõri fõigazgatóságának szóvivõje a Naplónak elmondta: napi rendszerességgel ellenõrzik a hajdú-bihari vendéglátóhelyeket, s azt tapasztalják, hogy Debrecent leszámítva egyre gyakrabban szegik meg az otthoni pálinkafõzésre vonatkozó értékesítési szabályokat, azaz a vidéki kocsmák pultjai alatt mind több a házilag készített párlat, amely után nem fizettek jövedéki adót.

Nádudvaron jártak…

Az otthoni pálinkafõzésre vonatkozó jogszabályok szerint a párlatot értékesíteni csak falusi turizmus keretében, legfeljebb két literes kiszerelésben, palackozva, a jövedéki adó megfizetésével lehetséges (a bérfõzdékben elõállított párlat 50 literig adómentes, a fölött viszont 1 liter 50 fokos párlat esetében 1380 forint jövedéki adó fizetendõ). Az õrnagy tájékoztatása szerint ehhez képest sokan „megfeledkeznek” adófizetési kötelezettségükrõl, illetve további is sok a pancsolt szesz.
– Nemrég Nádudvaron jártunk, ahol három vendéglátós is lebukott. Az egyik probléma a klasszikus hamisítás, azaz amikor például egy kommersz körtepálinkás üveget denaturált szeszhez kevert aromával töltenek fel. Másik jellemzõ szabálysértés, hogy a címkén feltüntetett szeszfok jelentõsen eltér a valóditól vagy az italról nincs számla – mondta Kupecz József. Hozzátette: az egyik nádudvari kocsmáros lakóingatlanán a tiszta szeszt és az aromákat is megtalálták, hiszen mint kiderült, bizonyos italokat maga a vendéglátós állított elõ „gyorsban”.
A házi pálinka és a pancsolt szesz elsõsorban a vidéki kocsmák polcaira kerül fel, Debrecen ebbõl a szempontból „tiszta” (bár a külvárosi vendéglátóhelyek esetében olykor-olykor tapasztalnak efféle visszaélést). Ennek oka, hogy a nagyvárosi fogyasztók általában véve igényesebbek az italra, illetve az ellenõrzések is gyakoribbak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!