2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Defibrillátorokat helyeznek el minden metróállomásonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-06-06 09:59:25
Defibrillátorokat helyez el minden metróállomáson 2012 végéig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a fõváros. Ez elmúlt években egyre több helyen helyeznek el életmentõ készülékeket, illetve vetõdik fel ötletként az elhelyezése kórházon kívül is.

A 2011 nyarán, Zugló önkormányzatának felajánlása nyomán kihelyezett defibrillátor készülékek egyike segítségével mentették meg egy utas életét a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson 2012. június 3-án, vasárnap délután. A 2-es metró vonalán, az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion állomáson található egy-egy félautomata defibrillátor, amelyeket tavaly Dr. Papcsák Ferenc, Zugló polgármesterének felajánlása nyomán tudtak telepíteni.

2012. június 3-án, vasárnap délután egy idõs férfi infarktus miatt összeesett az egyik metrókocsiban. A Puskás Ferenc Stadion állomásra érkezõ szerelvényen utazók a mentõk riasztásával egyidõben kezdték meg az újraélesztést a kihelyezett defibrillátorral. A férfit sikerült újraéleszteni és a mentõk kórházba szállították.

A vasárnapi eset nyomán Tarlós István fõpolgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a program folytatásáról döntöttek. Ennek eredményeként 2012 végéig valamennyi metróállomáson lesz defibrillátor készülék, amelynek megvalósítási költsége típustól függõen kb. 30 millió forintig terjedhet. Egy életmentõ készülék ára ugyanis 500.000 – 1.000.000 forint között van.

"A Fõváros vezetése, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. számára egyaránt elsõdleges az utasok biztonsága és egészsége, ezért lehetõségeinkhez képest mindent megteszünk a metróban bekövetkezõ esetleges rosszullétekre való felkészülése érdekében" - zárul a közlemény.

Korábban életmentõ készülékeket helyeztek el Zugló több pontján

Hirtelen szívmegállás esetén jelentõsen megnõ az életben maradási esélye a Zuglóban élõknek, valamint a kerületen átutazóknak, miután a zuglói önkormányzat félautomata defibrillitárokat helyezett el a kerület forgalmas csomópontjain és a Zuglói Polgárõrség gépjármûveiben még 2011 végén

A kerületi önkormányzat akkori közleménye szerint Zugló Önkormányzata valamint a Budapesti Közlekedési Zrt. és a Fõvárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) között létrejött megállapodás értelmében az életmentõ készülékeket az Örs vezér terei és a Stadionok metróállomásra, a Bosnyák téri Vásárcsarnokba, valamint a Zuglóban járõrözõ polgárõrök autóiba telepítik.

Zuglóban eddig a Polgármesteri Hivatalban található két készülék, az önkormányzat két sportpályáján korábban kihelyezett fix, valamint a Kerületõrség gépjármûveiben lévõ mobil defibrillátorok mellett ezzel kilencre emelkedett az önkormányzat tulajdonában mûködõ életmentõ készülékek száma. Ezek mellett az Örs vezér terei és a Hermina úti szakrendelõben, a Széchenyi-fürdõben, a Vidámparkban, valamint az Egressy Gábor Szakközépiskolában további, az adott intézmény tulajdonában lévõ készülékek is mûködnek a kerületben - írta az önkormányzat.

A közleményben kiemelték: a Zugló területén elhelyezett fix készülékeket kizárólag "a feladatra felkészített személyek használhatják", miután megkapták a szükséges oktatást. Az arra jogosultak felkészítését, vizsgáztatását és továbbképzését viszont az Országos Mentõszolgálat térítésmentesen vállalja a közeljövõben - tették hozzá.

Budapest - Zugló területén elhelyezett fix készülékeket kizárólag "a feladatra felkészített személyek használhatják", miután megkapták a szükséges oktatást. Az arra jogosultak felkészítését, vizsgáztatását és továbbképzését viszont az Országos Mentõszolgálat térítésmentesen vállalja a közeljövõben.

Defibrillátort telepítettek tizenkét benzinkúthoz

A MOL tizenkét töltõállomásán helyezett el életmentõ, félautomata defibrillátorokat, amelyek használatára külön oktatás keretében készítette fel az ott dolgozó munkatársait - közölte a cég még 2010-ben.

A hirtelen szívhalált Magyarországon a vezetõ halálokok között tartják számon. Sok ember élete megmenthetõ, ha kéznél van a segítség: a képzett személyzet, illetve az olyan készülék, amely életmentõ eszközként mûködhet. Ezért döntött úgy a MOL, hogy tizenkét töltõállomáson elhelyezi ezeket a készülékeket, és az ott dolgozók oktatásával biztosítja a képzett személyzet jelenlétét - áll az akkori közleményben.

A készülékeket 2010 végén helyezték el a következõ, autópálya melletti MOL-töltõállomások mindkét oldalán: az M1-es autópálya 22-es kilométerénél, az M1-es autópályán Mosonmagyaróvárnál, az M3-as autópályán Hatvannál, az M5-ös autópályán Kecskemétnél, továbbá az M7-es autópályán Velencénél és Balatonlellénél.

Okos segítség – aprópénzbõl életmentõ defibrillátor

„Segíts okosan!” elnevezéssel indított kampányt még 2010-ben az Unilever: másfél hónap alatt több mint 24,5 millió forint gyûlt össze A 17 különféle termék eladási árából felajánlott egy-egy forintokból az Országos Mentõszolgálat újabb negyven mentõautót szerelhet fel defibrillátor-készülékkel. „Elveszünk, ha nem segítünk egymáson” – mondta Nagy Bandó András a Mentõszolgálatnál rendezett mai ünnepségen. A humorista-író, a „Segíts okosan!” kampány nagykövete maga is megtapasztalta a halál közeli állapotot, ám neki szerencséje volt…

Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívmegállás következtében; ismert és kevésbé ismert emberek, honfitársaink. Csak azért kell búcsút mondaniuk a földi létnek, mert nincs a közelben segítség. Márpedig ha van szakszerû segítség és felkészültség, nem reménytelen az újjáélesztés. Mint Nagy Bandó mondta, egy-egy szerencsésen végzõdõ „baleset” ráébreszti az embereket arra, hogy velük is bármi megtörténhet. Egyformán halandók vagyunk.

Európában körülbelül évi 700 ezerre tehetõ a szívmegállás miatt bekövetkezett halál, Magyarországon pedig évente tízezer újjáélesztést hajtanak végre. A sikertelen próbálkozásnak nemegyszer az az oka, hogy nem áll rendelkezésre defibrillátor-készülék, illetve hiányzik a helyszínen a hozzáértés.

A „Segíts okosan!” kezdeményezéssel az Unilever három célt tûzött ki. Az elsõ és legfontosabb, hogy az összegyûjtött támogatásnak köszönhetõen minél több hazai mentõautóban legyen defibrillátor-készülék. A másik cél az, hogy a kampányhoz kapcsolódó országos verseny révén javuljanak a mentõszolgálat dolgozóinak munkakörülményei. A program harmadik feladatként azt szabta meg, hogy bõvüljenek a lakosság életmentési ismeretei. A fogyasztók jóvoltából – az Unilevertõl – most negyven defibrillátort szerezhet be a Mentõszolgálat, a cél azonban az, hogy az év végére, a jövõ év elejére mindegyik kocsiban legyen ilyen készülék.

FIFA: defibrillátort minden futballpályára!

Nem csak a BKV-nál, hanem a FIFA berkein belül is felvetõdött a defibrillátorok elhelyezése kórházon kívül is. Minden futballpályán kell lennie defibrillátornak Michel D'Hooghe, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) orvosi bizottságának elnöke szerint. "A nemzeti szövetségek körében végzett felmérésünk alapján az elmúlt öt évben 84 szívleállás történt a futballpályákon, de csak az esetek húsz százalékában állt rendelkezésre a helyszínen defibrillátor" - mondta két hete Budapesten a belga szakember a FIFA második, Hungexpón tartott orvosi konferenciáját követõ sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy miképpen megoldható az újraélesztõ készülékek széleskörû elterjesztése, D'Hooghe úgy válaszolt: elõször is ki kellett mondani ennek a szükségességét, mert ez adott esetben élet és halál kérdése, mostantól pedig meg kell keresni a lehetséges megoldásokat a megvalósításhoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!