2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Népzene és tájházavatóForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-04-06 11:06:48
Hetedik alkalommal rendezték meg április 4-én a Citerás Találkozót Pocsajban a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Mûvelõdési Központ, a Vass Lajos Népzenei Szövetség, Pocsaj Község Polgármesteri Hivatala, a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola és Óvoda, és Balázs Mihály közös szervezésében.

A neves napra rengeteg érdeklõdõ látogatott el, az iskola tornaterme teljesen megtelt. A délelõtt 9 órakor kezdõdõ találkozón köszöntõt mondott Kecskés Gyula polgármester, valamint Balázs Mihály, helyi vállalkozó, és egyben fõ szervezõ. Számos meghívott vendég is részt vett e kettõs eseményen: Széles András, a népmûvészet ifjú mestere, Kocsis Róbert, a Megyei Közgyûlés alelnöke, Joób Árpád, a Nyíregyházi Fõiskola Tanszékvezetõ tanára, Nemes István a Vass Lajos Népzenei Szövetség képviseletében, Kolozsvári István etnográfus, Csík István, a derecskei citerazenekar vezetõje, Széles András, a népmûvészet ifjú mestere, Kecskés Gyula Pocsaj polgármestere, Már Vincéné jegyzõ, valamint a helyi képviselõtestület tagjai.

A nap folyamán megtekinthetõ volt az aulában több híresség kiállítása: Bihari Népmûvészeti Egyesület Népmûvészeti kiállítása és vására, Vígh Sándor citeragyûjteménye, Oláh Mihályné gránátalma díjas szövõ kiállítása, Rozsik Lajos citeragyûjteménye. A megnyitó után Bence Lászlóné Dr. Mezõ Judit bihari gyûjtésébõl láthattak kivetítõn kisfilmet.

Ezt követõen az Árpád utcán található tájház átadása következett, melyen a szalagot Kecskés Gyula polgármester vágta át. Az 1856-ban épült régi típusú parasztházat – ma tájház – néhány éve vásárolta meg a helyi önkormányzat, elõtte Szakállas Matild tulajdonát képezte.

Az épület kívül és belül is felújításra szorult, az önkormányzat részben pályázati pénzbõl, részben saját erõbõl újíttatta fel, és rendezte be tájháznak, a pocsajiak múltját õrizve ezzel. Az átadás után a résztvevõ vendégeket Balázs Mihály házigazda ebédre hívta, majd a délutáni óráktól kezdve az estébe nyúlóan vidám és szebbnél szebb nótákat, citerajátékokat hallhatott a közönség.

A fellépõk:

Délibáb Népdalkör – Balmazújváros

Bárándi Nyitnikék együttes – Püspökladány

Kék Naplemente Népdalkör – Magyarhomorog

Kiss Ferenc – Gyula

Rózsaliliom Citeracsoport – Balmazújváros

Kékkálló Citerazenekar – Derecske

Veréce Hagyományõrzõ Népdalkör – Balmazújváros

Fehérakác Népdalkör – Váncsod

Tar Csilla és Nemes Anna – Balmazújváros

Zelemér Citerakör – Debrecen

Körösmenti Citerazenekar – Komádi

Kadarcs Népzenei Együttes – Balmazújváros

Füstifecskék Citeracsoport – Balmazújváros

Szivárvány Népdalkör – Pocsaj

Törõ Gábor Hagyományõrzõ Egyesület – Püspökladány

Cseh Lajos – Esztár

Pengetõ Citerazenekar – Szentes

Vígh Sándor – Püspökladány

Nagyné Jankó Judit – Sepsiszentgyörgy

Fehér Mályva Hagyományõrzõ Közhasznú Egyesület – Biharkeresztes

Sorbán Enikõ – Homoródalmás

Búzavirág Népdalkör – Mezõpeterd

Tóth Gyula – Csökmõ

Pávakör – Hosszúpályi

Berettyó Népzenei Együttes – Pocsaj, Esztár

Széles András - Püspökladány

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!