2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Matolcsy emeli a cigaretta, az alkohol és az autógáz jövedéki adójátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-11 09:10:27
A jövõ januárban és májusban nõ a cigaretta, az autógáz és az alkoholtermékek jövedéki adója, szigorítják a chipsadó szabályait, hogy legyen pénz az orvosok, ápolók bérének emelésére.

Több termékre kiterjedõ, többlépcsõs adóemelést akar a kormány azért, hogy az egészségügyi béremelésre elõteremtse a fedezetet - ilyen tartalmú törvényjavaslatot nyújtott be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A mindössze néhány oldalas törvényjavaslat 2013 elején 50 százalékkal tervezi emelni az autógáz (LPG) jövedéki adóját, majd májusban újabb 50 százalékos emelés következne.

Az alkoholoknál is lesz jövedékiadó-emelés. Általában 15 százalékkal növelné Matolcsy januártól az adót, de a söröknél és a pezsgõnél 10 százalékos emelés várható, ahogyan a köztes alkoholtermékeknél is.

A dohányzóknak is drágulni fog az életük. Januártól és májustól a mostaninál is magasabb adó terheli majd a cigarettát, a szivart és a fogyasztási dohányt. A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 forint/szál mértékû, tételes adójának 1,8-1,8 forint/szál mértékû emelését irányozza elõ. A fogyasztási dohány minimumadója január 1-jétõl 14 650 forintra, május 1-jétõl 18 150 forintra nõ kilogrammonként.

Bõvítik a chipsadót

Szigorítják a chipsadó szabályait is, hogy az ügyeskedõket fülön csípjék. A chipsadó már most is kiterjed az energiaitalokra, de sok elõállító cég kihagyta az összetevõk közül a taurint, így már nem kell adót fizetnie. Ennek a folyamatnak a kormány utánamegy, és kimondja, hogy a viszonylag magas metil-xantin-tartalmú italok után is kell adót fizetni.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ezzel összhangban kedden úgy nyilatkozott, hogy kiszûrik a trükközõ energiaitalos cégeket, mert az energiaitalok piacán jelenleg csak egy multinacionális cég fizet népegészségügyi termékadót a terméke után. Szócska szerint ezért a következõ lépésként azokkal a termékekkel bõvítik az érintett készítmények körét, amelyeknek a gyártói az összetétel megváltoztatásával bújtak ki a fizetési kötelezettség alól. A chipsadót tavaly szeptember 1-jétõl vezette be a kormány, a cukrozott gyümölcslevekre, energiaitalokra, ételízesítõkre, snackekre, elõre csomagolt cukros termékekre ekkortól kell pluszadót fizetniük a gyártóknak.

A béremeléseket fedeznék

Egyetlen könnyítést tartalmaz Matolcsy javaslata: a társadalombiztosítás által 98, illetve 95 százalékos mértékben támogatott gyógyászati segédeszközökre ezentúl a legkisebb, 5 százalékos áfát kell majd fizetni.

Matolcsy azt is elõírná, hogy a vállalatok az egymás közötti, másfél millió forint feletti fizetéseket csak bankátutalással teljesíthetnék. Pár hónapja fogadtak el egy törvényt, amely ötmillió forintban állapította meg a kötelezõ átutalás határát, most ezt szállítja lejjebb a kormány a bankszövetséggel történt megegyezés alapján.

Az indítvány nem mondja meg, hogy ezekbõl az adóemelésekbõl és szabályváltozásokból mennyi pluszpénzre számít az állam. Az idén mindenesetre az utolsó három vagy négy hónapra beígért egészségügyi béremelés durván 30 milliárd forintba kerül.

A chipsadóból eredetileg éves szinten húszmilliárd forint bevételt várt az állam, de a tavaly befolyt adó egy részét már elköltötte. Tavaly decemberben ebbõl finanszírozták azt, hogy közel 42 ezer egészségügyi alkalmazott egyszeri pluszjuttatásban részesült. Akkor a pótlékra jogosult egészségügyi dolgozók a pótlékalap csaknem háromhavi összegének megfelelõ egyszeri juttatást - bruttó 21 600, 72 000, illetve 90 000 forintot - kaptak. A chipsadó terhére így összesen 3,4 milliárd forintot osztottak szét közöttük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!