2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hetvenhétmilliós hiányt kell pótolni LadánybanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-27 13:01:53
Püspökladány - A pedagógusok döntöttek: osztály- és épület-összevonások jöhetnek a városban.  

Olyan hírek jutottak el szerkesztõségünkbe, hogy a Sárrét központjában nyáron is nagy a „mozgolódás” az oktatási intézményekben. Iskolákat vonnak össze, máshonnan utaztatnak diákokat és a zeneoktatásban is lesz változás. Mi igaz a hírekbõl? – kérdeztük Dombi Imréné polgármestert.

A városvezetõ részben megerõsítette, illetve cáfolta az imént felsoroltakat. Mint mondta, nem tud arról, hogy bárhonnan is Püspökladányba utaztatnának gyerekeket, bár valóban csökkent a tanulói létszám a város iskoláiban. Egy javaslat szerint, melyet még jóvá kell hagynia, ezért lenne összevonás, de csak tagintézményeken belüli. Így a Kálvin téri iskolában a negyedik, és hetedik, a Petõfiben az ötödik és nyolcadik évfolyamon. Emiatt öttel kevesebb pedagógusra lesz szükség, így a határozatlan idejû dolgozók maradhatnak, bár néhányuk csak részmunkaidõben. Ugyanakkor jóval kevesebb határozott idejû szerzõdéses dolgozót tudnak alkalmazni, többeket csak a szakos ellátottság szükségessége miatt. A Petri telepen 3 termet lezárnak a téli fûtési idõszakban. A Csenki Imre Mûvészeti Iskola valóban beköltözik a Petõfi iskola második emeletére, és az eltérõ tagozat épületébe, de ez is azok közé a kényszerlépések közé tartozik, melyeket a Többcélú Oktatási Intézményben felhalmozott 77 millió forintos adósság indokol – sorolta a polgármester asszony.

Mentõcsomag az intézményvezetõktõl

Jóllehet a lakosság körében nem túl népszerû lépéseket kell tenni a városi általános és a mûvészeti iskolát mûködtetõ Többcélú Oktatási Nevelési Intézményben, de azok nélkül mûködésképtelenné válna – indokolta a bevezetõ cikkükben felsoroltakat Dombi Imréné polgármester.

Húszmilliós gázszámla

Derült égbõl villámcsapásként érte az önkormányzatot, amikor nemrégiben arról kapott értesítést, hogy a szolgáltató kikapcsolja a gázt, amennyiben nem fizeti ki az intézmény a 20 milliós számláját. Ebben a helyzetben a képviselõ-testület rendkívüli ülésén 30 millió forintot utalt át az intézménynek, mert idõközben kiderült, másféle adósságokat is felhalmozott, a végsõ összeg közelítette a 80 millió forintot – mondta el a polgármesterasszony az okok tisztázásra. Hozzátette, az elõzõ hónapban lemondott tisztségérõl Petõné Papp Margit fõigazgató, helyén Pató Józsefné kapott megbízást a vezetésre.

Intézményen belül

Dombiné hangsúlyozta, a válságkezelõ mentõcsomagot nem az önkormányzat, hanem kérésükre a többcélú intézmény tagintézmény-vezetõi állították össze a megbízott vezetõvel, hiszen saját területükön õk ismerek legjobban a lehetõségeket, és azt még nem hagyta jóvá. Most a legfontosabb – tette hozzá -, hogy biztosítva legyen továbbra is az általános iskolai és a mûvészeti oktatás a városban. Kézenfekvõ a költségek csökkentésére egy épület (a zeneiskoláé) rezsijének a megspórolása, illetve az osztályok összevonása, amit egyébként a létszámcsökkenés is indokol. Második lépésben az önkormányzat idei büdzséjébõl elvett 30 millió forintot kell pótolni, amire lehetõséget ad az ÖNHIKI-s és egyéb pályázat.

Ezzel persze még nem zárul le a folyamat, mert amikor már stabilizálódnak a pénzügyek, jöhet a vizsgálat a felelõsség megállapítására. Ez pedig garantálja, nem utoljára foglalkozunk lapunkban a ladányi iskolaüggyel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!