2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Rossz napok várnak az allergiásokra: kezdõdik a parlagfû-szezon!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-31 19:01:04
Néhány nap és elkezdõdik a parlagfû-allergia szezonja. Az orvosok a megelõzõ, gyógyszeres kezelést ajánlják, a szakhatóság pedig azt kéri az ingatlantulajdonosoktól, hogy még a virágzás elõtt végezzék el a gyomnövény irtását.

A szakemberek szerint már csak néhány nap, és elkezdõdik az idei parlagfû-allergia szezon. Az arra érzékenyeknél a gyomnövény pollenjei a szénanátha tüneteit produkálja.

 

„Orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, és hát az orrviszketés, a vizes orrfolyás az rettenetes panaszokat okozhat, e mellé társulhatnak szem tünetek, szemviszketés, szemvörösödés, duzzadás, természetesen könnyezéssel együtt, és hát az aszthmás betegeknél az aszthma tünetei is jelentkezhetnek.” - nyilatkozta Dr. Gönczi Ferenc a Kenézy Kórház Csecsemõ- és Gyermekosztály osztályvezetõ fõorvosa.

 

A szakember szerint a legjobb, ha az allergiások megelõzik a tünetek kialakulását. Ennek lehet egyik módja, hogy a földtulajdonosok még a virágzás elõtt kiírtják a gyomnövényt. A megyében a hatóság július 1. óta ellenõrzi a kül- és belterületek fertõzöttségét. Eddig 17 jegyzökönyv érkezett, ez 35 hektárnyi fertõzött területet jelent.

 

„Jelenleg 7 jegyzõkönyvre vonatkozóan tudtunk védekezést elrendelni, ami 9 hektár területet fed le, belterületre vonatkozóan eddig 3 jegyzõkönyv érkezett a jegyzõktõl, ez 3 ezer négyzetméternyi parlagfüves területet jelent.”A hatóság most még nem bünteti meg a fertõzött területek tulajdonosait. Azok a földtulajdonosok viszont, akik a felszólítást követõ ellenõrzésig sem írtják ki a parlagfüvet, akár 5 millió forintos bírságra is számíthatnak" - mondta el az Este7-nek Remete László HMB-i KH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnövényvédelmi osztályvezetõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!