2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Fokozott ellenõrzés Hajdú-Bihar megyében isForrás: berettyohir.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-14 11:32:13
Az elmúlt néhány hétvége kedvezõtlen baleseti statisztikát hozott, egymás után a harmadik „fekete hétvégérõl” történt tájékoztatás az országos médiában. Ezeken a hétvégéken többen vesztették életüket az utakon, mint a megelõzõ év azonos idõszakaiban.

Az országos baleseti adatok alapján az év elsõ hét hónapjában közútjainkon többen haltak meg, mint a megelõzõ év azonos idõszakában, így a személysérüléses közúti közlekedési balesetekben meghalt személyek száma 319-rõl 326-ra nõtt.

Az elmúlt idõszakban történt halálos kimenetelû balesetek bekövetkezésének megelõzése érdekében, valamint a közelgõ augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre tekintettel, a közlekedési balesetek megelõzése céljából az országos rendõrfõkapitány 2012. augusztus 10-20. közötti idõszakban fokozott ellenõrzést rendelt el.

Hajdú-Bihar megyében az elsõdleges baleseti statisztikai adatok alapján az érintett idõszakban a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek számában továbbra is pozitív (6%-os csökkenés) tendencia érvényesül.  A balesetek sérülés szerinti megoszlását vizsgálva megállapítható, hogy minden kategóriában szintén (halálos 18→16, súlyos 134→124, könnyû 310→295) csökkenés mutatható ki. A megsérült személyek számában átrendezõdés következett be, az elhalt (20→17) és a súlyosan sérült (146→145) személyek számában kisebb mértékû csökkenés, míg a könnyû sérülést (431→443) szenvedõk vonatkozásában emelkedés tapasztalható.

A fokozott ellenõrzés kiterjed:

  • jármûvezetõk és okmányainak ellenõrzésére;
  • ittasság ellenõrzésére;
  • passzív biztonsági eszközök használatának ellenõrzésére;
  • mobiltelefon használatának kiszûrésére vezetés közben;
  • gépjármûvek mûszaki állapotának ellenõrzésére;
  • külföldi hatósági jelzésû jármûvek kiemelt ellenõrzésére.

A közúti ellenõrzések alkalmával a közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény alapján a rendõrök alkalmazzák a „jármûvisszatartás” lehetõségét a jogszabályban foglaltaknak megfelelõen.

Az ellenõrzések keretében a megyék legforgalmasabb útjait, a települések közlekedés szempontjából, vagy turisztikailag frekventált részeit, a városközpontokat, az esti szórakozóhelyek és azok környékét, a városok ki,- és bevezetõ útjait, az üdülõövezeteket visszatérõen, napi több alkalommal is ellenõrizni fogják a rendõrök. A sebességellenõrzõ berendezések mindegyike alkalmazásra kerül, a jármûvezetõket érintõen minden intézkedés során ellenõrzik az ittasságot, valamint a passzív biztonsági eszközök (pl. biztonsági öv, biztonsági gyermekülés) használatát.

Kelemen Éva r. fõhadnagy
sajtószóvivõ

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!