2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megyei tanévnyitó BerettyóújfalubanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-29 20:43:55
Berettyóújfalu – A tárca irányításával 198 tankerület napokon belül megkezdi mûködését – mondta Halász János, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szerdai berettyóújfalui megyei tanévnyitón. Januártól állami fenntartásba kerülnek az általános iskolák, e megújuláshoz Hajdú-Bihar pedagógusainak bizalmát kérte az államtitkár.  

Félelemmel vegyes kíváncsisággal foglaltak helyet az oktatási intézmények kötelékébe tartozó szakemberek az újfalui megyei tanévnyitón szerdán, az Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképzõ és Közgazdasági Szakközépiskola tornatermében. Talán a legtöbben Marekné dr. Pintér Aranka miniszteri biztos, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) vezetõje elõadására vártak. A szakértõ kiemelte, az oktatás eredményessége, minõségének értékelése kulcskérdés lesz a jövõben. A tanulók egyenlõ esélyét az oktatásban szintén alapfeltételnek tartják majd, ezért magasan képzett kollégákra lesz szükség minden területen.

Jogszabályi változásokra számítani kell az oktatásban, emellett különbözõ területek együttmûködése lesz tetten érhetõ. A kultúra és az oktatás például még inkább összetartozik majd, és a gyermekek érdekében több szakma, a pedagógusok, orvosok, védõnõk, lelkészek összefogását a korábban is mûködõ jelzõrendszer megszilárdításával szorgalmazzák.

Bírják-e?

Az állami szerepvállalás a KIK által realizálódik, amely 198 járási illetõségû tankerületet hoz létre. A megyékben megyeszékhely szerint is mûködnek majd ilyen kerületek extrafeladatokkal, például a nem tiszta profilú intézményeket fogják felügyelni. Az állam fenntartó lesz, az önkormányzatok az általános iskolák mûködtetõi, de például háromezer lélekszám alatti települések esetében az elõbbi mindkettõt vállalhatja. Marekné elárulta, a mûködés költségeitõl õk is félnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!