2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ennyit ért a végtörlesztésForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-09-26 09:43:32
Hitel Ennyit ért a végtörlesztés 2012. szeptember 25., kedd 10:32 MTI A végtörlesztés érdemben nem növelte a lakás-takarékpénztári szerzõdések számát, a megkérdezett két pénztár az árfolyamgáttól vár élénkülést, de csak 2013-tól.

Az OTP Lakástakarék új szerzõdéseinek a száma ugyan enyhén emelkedett, de ennek okát elsõsorban a díjmentes számlanyitásnak tudják be. Az árfolyamgát hatása viszont még nem érzékelhetõ. A háztartások akkor mernek majd azon gondolkozni, hogy mire használják fel az árfolyamgát miatti megtakarítást, amikor ténylegesen, hosszabb távon érzékelik annak havi nagyságát.

Ezért ez a pénztár arra számít, hogy jövõre, az idén árfolyamgátat választó lakáshitelesek nagyobb számban kötnek lakás-takarékpénztári szerzõdést. Ezt a megtakarítást - lejáratkor - az eredeti hitel elõtörlesztésére fordíthatják.

A Fundamenta sem érzékeli a végtörlesztés serkentõ hatását, pedig racionális lenne az ügyfelektõl a csökkenõ havi teher miatt felszabaduló pénzt lakás-takarékpénztárba tenni. Azzal számolnak, hogy miután az árfolyamgát választásával sokan kivárnak, így számottevõen csak jövõre hozhatnak ilyen döntést.

Az OTP Lakástakarék tapasztalatai szerint érezhetõ a piacon, hogy az ügyfelek tudatosabbá váltak, és fontosabbá vált számukra az öngondoskodás. A 30 százalékos, évi akár 72 ezer forintos állami támogatással bíró lakástakarék elõtakarékosságot egyszerre több családtag is igénybe veheti. A fûtési szezon közeledtével egyre többen veszik igénybe az energetikai korszerûsítésre, szigetelésre szolgáló hitel-konstrukciókat. A megtakarított rezsiköltség ugyanis gyakran teljesen fedezi a hitel törlesztõ részletét.

Egy nemrég megjelent kormányrendelet módosított néhány lakás-takarékpénztári szabályt. Az OTP Lakástakarék ebbõl azt emelte ki, hogy az ügyfélnek a korábbi 90 nap helyett - november tizedikétõl - 120 nap áll rendelkezésére a lakását, házát érintõ, lakástakarékból finanszírozott felújítások számláinak bemutatására.

A Fundamenta fontosnak tartja azt, hogy már a szerzõdés megkötésekor lekérdezhetõ lesz, az adott ügyfélnek jár-e állami támogatás, vagyis máshol nem vesz-e igénybe már állami támogatást. A teljes hiteldíj mutató (THM) számítása pedig úgy változik, hogy pénztári kölcsön esetén egy közös (aggregált) THM kerül alkalmazásra, amely egységesen tükrözi az áthidaló kölcsön, majd a lakáskölcsön terheit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!