2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kutyachip: elsejétõl ellenõrzikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-12 10:14:48
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az ellenõrzés folyamatos lesz, egy speciális leolvasóval történik majd.

Január elsejéig van a türelmi idõszak, akkortól kötelezõchipet ültetni a kutyákba. Ki ellenõrzi majd és hogyan? Miklós Béláné, a hatósági fõosztály fõosztályvezetõje elmondta:

„A szabályok betartását a kerületi Állat-Egészségügyi és Élelmiszer-Ellenõrzõ Hivatal és az önkormányzat jegyzõje ellenõrzi. Miskolc városában a jegyzõ nevében a közterület- felügyelõk járnak majd el. Az eb vizsgálata, kezelése elõtt a magánállatorvos is köteles ellenõrizni, hogy az eb transzponderrel ellátott-e.”

Azt is elmondta, ha valaki nem tesz eleget a rendeleti kötelezettségnek, annak állatvédelmi bírságot szabhatnak ki, melynek alapösszege 15 ezer forint.

A bírság összege a jogsértés körülményeitõl és súlyától függõen változik, elérheti a 1,5 millió forintot is.

Elkérik a papírokat is

A fõosztályvezetõ hangsúlyozta: az ellenõrzés folyamatos lesz, egy speciális leolvasóval történik majd, mely 3-8 centiméter távolságról képes érzékelni amikrochip 15 számjegyû azonosítóját. „Az ellenõrök már mos is házról házra járnak. Ilyenkor minden esetben elkérik a kutya oltási papírjait is. Ezt követõen atranszpondert is ellenõrizni fogják. Illetve járõrözések alkalmával is meg fogják nézni, hogy a sétáltatott ebtranszponderrel el van-e látva”– sorolta.

Vajon lesz-e Miskolcon ebadó? A bevezetés mellett szóló érvek és ellenérvek mérlegelése után Miskolc Megyei Jogú Város Közgyûlése hozhat ilyen jellegû döntést” – válaszolta Miklós Béláné.

ÉM-NSZR

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!