2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Hiába a csökkenés, továbbra is a magyarok élete drágult a legjobbanForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-12-14 13:27:11
Hiába csökkent nagyot Magyarországon a fogyasztói árindex mértéke novemberben, a legfrissebb adatok szerint ezzel változatlanul õrizzük az éllovas szerepét az Unión belül.

Az Eurostat pénteken közölte az egyes tagországokra vonatkozó harmonizált fogyasztói árindex mértékét, mely szerint novemberben hazánkban 5,3 százalékkal emelkedtek az árak az egy év korábbi állapothoz képest. (Csak emlékeztetõül, a KSH 5,2 százalékos inflációt közölt a héten).

Ezzel az országok sorrendjében nem következett be változás, továbbra is folytatódik a hónapok óta tartó trend, miszerint Magyarországon drágul az élet a legjobban. Bár Románia az elmúlt hónapokban úgy tûnt, hogy a nyomunkba szegõdött a drágulás terén, novemberben ott is jelentõsebb mértékben csökkent az infláció: 4,4 százalékkal drágult az élet 2011 novemberéhez képest.

Minden tippje bejön? Próbálja ki magát élesben is!

Így a románokkal együtt jelentõsen elhagytuk nemcsak az uniós átlagot is, de szinte az összes tagország inflációjának mértékét. Ezt jól mutatja a harmadik legmagasabb inflációval rendelkezõ ország adata is: Észtországban 3,8 százalékkal drágult az élet egy év alatt novemberben. Ez 0,6 százalékponttal marad el a román adattól, a miénktõl pedig 1,5 százalékponttal. Az eurózónás átlag egyébként 2,2 százalék volt novemberben az elõzetes adatok szerint, az EU27-ben pedig 2,4 százalékos várható inflációt közölt novemberre az Eurostat.

A környezõ országokat nézve Szlovákiában 3,5 százalékkal, Csehországban 2,8 százalékkal, Ausztriában 2,9 százalékkal, Lengyelországban pedig 2,7 százalékkal kellett átlagosan többet kiadniuk a lakosoknak, mint 2011 novemberében tették azt.

Az egyes termékcsoportokra bontva kiderül, hogy novemberben az alkohol és dohánytermékek drágultak a legnagyobb mértékben, 3,7 százalékkal, és majdnem ugyanennyivel a lakásépítéssel-, fenntartással kapcsolatos árak emelkedtek (3,6 százalék). A szállítás árai 3 százalékkal, az élelmiszerek pedig 2,9 százalékkal drágultak 2011 novembere óta. 4,1 százalékkal pedig tovább mérséklõdtek a telekommunikációs árak az eurózónán belül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!