2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Közmunkaprogramok KomádibanForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-12-20 15:59:21
A Komádi Városi Önkormányzat minden tõle telhetõt megtesz azért, hogy a helyi munkanélküli polgároknak segítsen. A Startmunka mintaprogram idén és 2013-ban is több száz embernek adott/ad pénzkereseti lehetõséget városunkban. A pályázatok a Belügyminisztérium kontrollja alatt mennek végbe.

A Startmunka mintaprogram a hátrányos helyzetû településekre íródott közfoglalkoztatási program. Még 2011 év végén az önkormányzat mezõgazdasági programot indított, amelyben 60 fõ 2,27 ha ciroktermesztésre, seprûkötésre és 6,1 ha erdõtelepítésre lett felvéve. Ez folytatódott 2012. március 1-jén 80 fõvel, 5,77 ha cirok termõfölddel, valamint szárazbab ültetéssel az erdõsor között. Összesen az elvadult területekbõl 11, 87 hektárt vontak gazdálkodás alá a Kürt és a Nap utca helyén. „Gyorsan növõ szil-és nyárfát ültettünk, amely majd fûtési alapanyagként szolgál, ha benõ. Valamint a cirokból seprût kötünk.” – nyilatkozta Márkus László, pályázatíró és közbeszerzési referens.

Komádi részt vett a Dél-bihari Négycentrum Terület- és Vidékfejlesztési Társulás Startmunka programjában négy másik településsel együtt (Magyarhomorog, Körösszakál, Körösszegapáti és Újiráz), amelyben külterületi utak és út menti csatornák karbantartása volt a cél. Városunkban 77 embert foglalkoztattak ebben a munkában. A program célja az önkormányzat tulajdonában lévõ 220 km külterületi út és 93 km külterületi csatorna egy részének tisztítása és az utak javítása volt. „A csatornatisztítás nagyon fontos, hiszen településünkre jellemzõ a belvízveszély, ezért ezzel a projekttel szeretnénk enyhíteni a belvízkárokat. Az utak karbantartása pedig kötelezõ feladata a városnak. Október végi adataink szerint a munka 80-90%-val vagyunk kész.” – mondta a referens. Az utóbbi két program lehetõvé tette egy új MTZ 82-es traktor vásárlását ekével, tárcsával és szárzúzóval, amely nagyban elõsegítette a munkák hatékonyságát. Mindezt a minisztérium teljes mértékben fizette.

A jelenlegi gázárak miatt az önkormányzati épületek fenntartása költséges, ezért volt szükség egy biomassza kazán beszerelésére a hivatal keleti szárnyán. A kazánt pályázat útján nyerte az önkormányzat, amelyet közterületekrõl összegyûjtött faágakkal és nyesedékekkel fûtenek. A 2012-es évi 4. programban, a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásának pályázata útján Komádiban egész évben 17 ember végezhette a belterületi csatornák, átereszek tisztítását. Ez elsõsorban az újonnan épített záportározó 50 hektárnyi vízgyûjtõ területén valósult meg. Az idei munkák során munkaruhát és kéziszerszámokat is sikerült 100%-ban támogatott pályázatok útján biztosítania az önkormányzatnak a munkavállalók részére feladataik elvégzéséhez.

„Elindult a 2013-as évi Startmunkaprogram tervezése. Jelenleg a második tárgyalási kör után vagyunk a Belügyminisztérium által megbízott szakértõvel. Most a minisztérium döntésére várunk. A 2013-as évben a jelenleg futó programjainkat szeretnénk folytatni és újabbakat indítani.”- közölte Márkus László.

A jövõ évi önkormányzati tervek között szerepel egy újabb biomassza kazán beszerzése, amely a hivatal nyugati szárnyát fûtené, valamint a belterületi utak karbantartása, kátyúzása és padkák építése. Utóbbi programban összesen 62 fõ venne részt, ha a Belügyminisztérium beleegyezik. Ezek az alkalmazottak 54 kilométernyi szilárd burkolatú utat kátyúznának és 12 kilométernyi útpadkát javítanának és építenének városunk utcáin.

Egy új programot indít a Dél-bihari Négycentrum Terület- és Vidékfejlesztési Társulás, amelynek neve a Dél-bihari segítõk lesz. Komádiban 40 fõ látna el szociális tevékenységeket, amelyben házi és ház körüli munkákban segítene a rászorulókon, így javítva életkörülményeiken. A projekt szakmai felügyeletét és irányítását a komádi Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ végezné.

A Dél-bihari NTVT programokban dolgozóknak a késõbb felújított Hõsök tere 13-as szám alatt lévõ épület lenne a központja. Az önkormányzat a minisztérium által kínált lehetõséget kihasználva a Kórház utca és a Köztársaság utca sarkán lévõ épületet is rekonstruálja majd, ez Humán Szolgáltató Központ néven a helyi pályázati munkáknak lesz a kiindulópontja.

Elõreláthatólag minden programot összegezve 353 munkavállalót fog az önkormányzat 100%-os támogatásban 8 órás munkaidõben alkalmazni. Ezen kívül tervezik még a 6 órás közfoglalkoztatás további mûködtetését is.

Rozsik Rita

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!