2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mikor nem dolgozunk 2013-ban?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-01-04 11:53:11
Izgalmas év lesz az idei a munkaszüneti-és pihenõnapok tekintetében. Bár eggyel kevesebb lesz a hosszú hétvége, mint 2012-ben, egyetlen ünnepnapot sem veszítünk el, mivel egy sem esik majd hétvégére. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Hónapokkal ezelõtt került nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelettervezete a 2013. évi munkaszüneti napok körüli munkarendrõl. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottakra, kivéve a megszakítás nélkül üzemelõ és a munkaszüneti napokon is mûködõ munkáltatónál, illetve az ilyen jellegû munkakörben foglalkoztatott munkavállalókra.

Kevesebb hosszú hétvége

A legfontosabb, hogy 2013-ban egyetlen olyan ünnep sincs, amely hétvégére esne, viszont 2012-höz képest kevesebb lesz a hosszú hétvége, mivel május 1-je és október 23-a is szerdára esik. A rendelet szerint pihenõnapként megkapjuk augusztus 19-ét (hétfõ), december 24-ét (kedd) és 27-ét (péntek), így a karácsony idén hat napos lesz.

A 2013-as munkaszüneti napokat mutatja az alábbi táblázat:

23343_hosszu-hetvege-2013.jpg

A 2013. évi munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtõl való eltéréssel járó - munkarend a következõ:

2013. augusztus 24., szombat munkanap
2013. augusztus 19., hétfõ pihenõnap

2013. december 7., szombat munkanap
2013. december 24., kedd pihenõnap

2013. december 21., szombat munkanap
2013. december 27., péntek pihenõnap

Mi számít munkaszüneti napnak?

A Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza, mi számíthat munkaszüneti napnak, és hány ilyet lehet számlálni egy évben. Összesen tíz olyan napot sorol fel a törvény, melyek a magyar történelem, az egyházi hitélet legfontosabb dátumaihoz, illetve az egyetemes kultúrában ünnepnapként számon tartott eseményekhez kötõdnek: január 1., március 15., húsvéthétfõ, május 1., pünkösdhétfõ, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Kit érint?

A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottakra. Nem kell alkalmazni viszont a megszakítás nélkül üzemelõ és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is mûködõ munkáltatónál, illetve az ilyen jellegû munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

Kevesebb hosszú hétvége

A tavalyi év szerencsésnek volt mondható munkaszüneti napok tekintetében, hiszen az ünnepek környékén kilenc hosszú hétvége jött össze. A 2013-as év is viszonylag jól alakul a hosszú hétvégék szempontjából, bár kicsit kevesebb lesz a több napos szünetekbõl - összesen hét hosszú hétvége -, mivel május 1. és október 23. is szerdára esik majd. Viszont idén egyetlen olyan ünnep sem lesz, amely hétvégére esne.

Az elsõ hosszú hétvégék

Az új év rögtön egy háromnapos munkahéttel indul, ugyanis december 29-január 1. között négy napot töltünk otthon. A következõ hosszú hétvége március 15. és 17. között - péntektõl vasárnapig - lesz, majd húsvétkor március 30-április 1. között - szombattól hétfõig - lesz lehetõség otthon lazítani.

Májustól év végéig

Pünkösd május 18. és 20. - szombat és hétfõ - között nyújtja meg a hétvégét, augusztus 20. apropóján pedig négy pihenõnapot is kapunk augusztus 17. és 20., azaz szombat és kedd között. A mindenszentek - november 1. és 3. között - is hosszú hétvégét teremt péntektõl hétfõig, majd a karácsony kedd és csütörtök között jelent majd három pihenõnapot.

A rendelet szerint a munkaszüneti napok körüli, a naptár szerinti munkarendtõl való eltéréssel járó munkarend a következõ: az augusztus 19-i munkaszüneti napot augusztus 24-én, szombaton kell majd ledolgozni, a keddi napra esõ szentestét még a pihenõnapot megelõzõen, december 7-én, szombaton, a december 27-i munkaszüneti napot pedig december 21-én, szombaton.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!