2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Úttörõ módszer a levegõ tisztításábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-01-07 16:05:39
Európa-szerte számos ipari szereplõt fenyeget a leállítás réme az EU károsanyag kibocsátási szigorításainak köszönhetõen. Rajtuk segíthet a Koppenhágai Egyetem új levegõ tisztítási találmánya, amit a kémia tanszék és egy befektetõ a legnagyobb titoktartás közepette valósított meg és tesztelt le a dániai Aarhus városában.

A titkolózás oka abban rejlik, hogy a feltaláló, Matthew Johnson és a befektetõ, az INFUSER a közzététel elõtt meg akart gyõzõdni az eszköz hatékonyságáról. A mérések lezajlottak és beérkeztek az eredmények is az egyetemhez. A forradalmi eszköz valóban mûködik.

Johnson, a tanszék légköri kémikusa, egy a Föld légkörének öntisztító képességén alapuló megoldást dolgozott ki. A természetes folyamatot a napfény indítja be, a magasabb légrétegekbe emelkedõ szennyezõ gázok részecskéket kezdenek formálni, amikor olyan természetes elõfordulású összetevõkön haladnak keresztül, mint az ózon. A létrejövõ részecskéket azután az esõ kimossa a légkörbõl, lecsapódva a talajra a légkör megtisztul. "Évek óta vizsgálom a légkör öntisztító mechanizmusát. Hirtelen felismertem, hogy ez a folyamat annyira egyszerû, hogy bezárhatjuk egy dobozba és alkalmazhatjuk a beltéri levegõ tisztítására. Ez kellemesebbé teszi a belterek levegõjét, és ebben az adott esetben eltávolítja az ipari folyamatok szagait, lehetõvé téve a vállalatnak a szomszédokkal történõ békés együttélést" - utalt Johnson a hajók fenékvizében felgyûlt olaj kinyerésével foglalkozó Jysk Miljoerens cég ipartelepén elvégzett kísérletre.

23338_matthew_johnson_rekt_none.full.jpg
Johnson szabadalmaztatott eljárása a légköri fotokémiai gyorsító nevet kapta. A teljes folyamat öt alumínium dobozban megy végbe az aarhus-i üzem tetején. A hagyományos módszerekkel összevetve az új megoldás kiemelkedik, mivel a szennyezõdést nem egyszerûen enyhíti, hanem eltávolítja. A módszerhez nincs szükség szûrõkre, így a karbantartása is olcsó, emellett nagyon kevés energiát fogyaszt, tehát az éghajlati hatása is elenyészõ. Végül alkalmazásával nincs szükség kéményekre, ami ugyancsak egy költségcsökkentõ tényezõ.

A Jysk Miljoerens-nek a szennyvízkezelõ telepérõl áradó szagok okozták a legnagyobb problémát, a város ugyanis már komolyan fontolgatta a telep bezáratását. "Nem titok, hogy a kezelõ telep jelentõs kihívással állított szembe minket. Ennek okán nagyon boldogok voltunk, amikor az INFUSER jelentkezett, mondván van egy megoldásuk a problémánkra" - nyilatkozott Bent Naldal, a cég vezérigazgatója. "A korábban általunk megvizsgált szag- és légszennyezési megoldásokkal szemben az INFUSER által felajánlott mûködött. Megoldották a Jysk Miljoerens-re és Aarhus városára nehezedõ problémát".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!