2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Nagyon rossz az építõipar teljesítményeForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-18 10:38:51
Tavaly novemberben az építõipari termelés volumene - kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezõvel kiigazítva egyaránt - 11,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, magasabb bázisadattól, az elõzõ havinál szezonálisan kiigazítva 3,7 százalékkal kisebb volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az ágazat 2012 január-november havi teljesítménye 5,1 százalékos éves csökkenést jelez.

 

Tavaly novemberben mindkét építményfõcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 16,8, az egyéb építményeké - az elõzõ négyhavi növekedés után - 7,2 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 0,7, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal alacsonyabb volt az elõzõ havinál.

 

Az ágazatok közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - jelentõsen, 17,9 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,6 százalékkal mérséklõdött. Az építõipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 15,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos idõszakában.

 

A 2012 novemberében kötött új szerzõdések volumene 18,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelõttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene a 2011. novemberihez viszonyítva 8,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötött szerzõdéseké 25,9 százalékkal csökkent, elsõsorban az egy évvel korában kötött nagyértékû szerzõdések adta magas bázis miatt. 2011 novemberében a 11,5 százalékkal több új szerzõdést kötöttek az egyéb építményekre, mint egy évvel korábban. A jelentõs csökkenés egy egész éven át tartó emelkedés után következett be.

 

Az építõipari vállalkozások 2012. november végi szerzõdésállományának volumene 12,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist, amikor az éves visszaesés 29,3 százalékos volt. Ezen belül a két építményfõcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 24,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 32,9 százalékkal nagyobb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában, amikor rendre 40,5, illetve 38,7 százalékos hanyatlást regisztrált a statisztika az egy évvel korábbihoz képest.

 

Tavaly novemberben az építõipari termelés összege folyó áron számolva 163 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 181,5 milliárddal. A múlt év elsõ 11 hónapjában a folyó áron számított termelés 1 437,9 milliárd forint volt, 3,4 százalékkal kisebb a bázisidõszakinál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!