2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A magyar kultúra napja NagyrábénForrás: saját
Utolsó módosítás: 2013-02-02 17:53:00
2013. január 29-én szép számú közönség gyûlt össze a Kossuth Lajos Mûvelõdési Házban, hogy a magyar kultúra-napi gazdag nagyrábéi programján részt vegyen.

 

Az esemény a mûvelõdési ház elõtt, a szabadban kezdõdött: itt a Himnusz közös eléneklése után Kocsis Csaba mûvelõdésiház-igazgató megemlékezett elõdjérõl, Borsós Lászlóról, a település elsõ népmûvelõjérõl, majd megkoszorúzták emléktábláját.

A rendezvényteremben következett a Bihari tájházak és kiállítóhelyek elnevezésû, a berettyóújfalui Bihari Múzeum vándorkiállításának megnyitója. A tárlatot, illetve az azonos címmel megjelent köteteket az egyik szerkesztõ, Kolozsvári István etnográfus mutatta be.

A Nagyrábéi Pávakör népdalcsokra után ismét a házigazdáé volt a szó: egy, a véletlen folytán a napokban elõkerült 90 évvel ezelõtti meghívót olvasott fel, amelybõl megtudhattuk, milyen mûsorral idézték meg Petõfi Sándor szellemiségét nagy költõnk születésének 100. évfordulóján a Nagyrábéi Református Egyházi Dalárda tagjai 1923. február 4-én.

Az est befejezõ részében folyóirat-bemutatóra került sor: Szûcs László a már XI. évfolyamát érõ irodalmi lapot, a Váradot mutatta be, Máthé Zsófia fõszerkesztõ pedig a most új formában, havonta megjelenõ, a határ mindkét oldaláról témákat merítõ Biharországot. Az est vendége volt még Szilágyi Aladár publicista is, mindkét lap állandó szerzõje, aki, Szûcs Lászlóhoz hasonlóan kötetében megjelent írásaiból olvasott fel.

Az est befejezéseként Juhász Ferenc Himnusztöredék c. versének megzenésített változata hangzott el.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!