2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Võfélyekkel mulattak a pocsajiakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-03 13:54:01
Pocsaj – Ismét nem volt humorban és jókedvben hiány a hétvégén Pocsajban: a hatodik võfélytalálkozót rendezték meg a községben.

A Magyar-Román Lakodalmas- és Võfélytalálkozót hatodik alkalommal rendezte meg a Román Nemzetiségi és a helyi önkormányzat március 2-án.
A neves napra Gyuláról, a határon túli testvértelepülésekrõl, Budureasaból és Tomestibõl, valamint több környezõ településrõl érkeztek szórakozni vágyók, vendégek.
A reggeltõl másnap hajnalig tartó rendezvényen, mulatságon a menyasszony- és võlegény-búcsúztatótól kezdve több néptánccsoport fellépését tekinthette meg a közönség, az est folyamán pedig a võfélyek szórakoztatták a résztvevõket.

Fájdalmas búcsút vett a menyasszony és a võlegény is szüleitõl

A déli órákban az ifjú võlegény könnyes búcsút vett a szüleitõl, ezután a falu utcáin végigvonulva a hosszú násznéppel elindultak a tájházhoz a menyasszonyért.
Az igazi ara „kiadása” elõtt álmenyasszonnyal próbálkoztak, aki ugyan szép volt, de a sudár võlegénynek az igazi hitves kellett: miután megbizonyosodott, hogy az igazit kapta, a nászmenet hangos nótaszóval indult vissza a lakodalmas házhoz.
Itt frissen sült hurka, kolbász várta násznépet és az ifjú párt.

Az esti mûsorban a võfélyek kitettek magukért

Az esti elõadások kezdetén Kecskés Gyulapolgármester és Vitányi István országgyûlési képviselõ köszöntötték a vendégeket, majd a népdalkörösök és tánccsoportok mûsora vette kezdetét, ez idõ alatt a nézõtér is megtelt.
A võfélyek mindegyike hozta a formáját: a leves-, pörkölt-, káposzta és egyéb beköszöntõkkel szórakoztatták a közönséget. A humoros jelenetek sem hiányoztak a repertoárjukból, nagy sikert könyvelhettek el idén is újabbnál újabb vicceikkel. A táncos csoportok színvonalas mûsorát is taps követte, akik lakodalmas táncokat adtak elõ, mint ahogy egy igazi lagziban szokás ilyenkor.

A vacsora is lagzis volt

A násznép éhét csillapítva a finom vacsora is magáért beszélt: csigaleves, pörkölt, töltött káposzta, és a sok-sok finom sütemény, melyek az egész héten segédkezõ kezek munkáját dicsérték.
A szórakoztató mûsor és a vacsora után hajnalig tartó lakodalmas mulatsággal zárult a võfélytalálkozó, melyhez a talpalávalót a Bokor Band húzta.

Fellépõk:

Szivárvány Népdalkör – Pocsaj
Pocsaj Nemzetiségi Néptánccsoport -Pocsaj
Grósz György –ének
Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület – Földes
Hortobágy Néptánccsoport – Debrecen

Võfélyek:

Tóth Zoltán – Pocsaj
Kathi Lajos – Hajdúböszörmény
Markó András – Nagykálló
Beke László – Székelyhíd
Gábor István – Téglás
Szegecs János – Létavértes
Gyönyörû Zsigmond – Sáránd
Nagy Attila – Napkor
Szakács Zoltán – Debrecen
Varga István – Nyíregyháza
Battai István – Debrecen

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!