2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Úszik a pénztárgépcsereForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-05 09:14:37
Március 10-e után hozza nyilvánosságra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy milyen új pénztárgépeket szerezhetnek be a kereskedõk, amellyekkel folyamatos kapcsolat teremthetõ a vállalkozó és az adóhatóság datbázisa között. Eredetileg áprilistól kellett volna indulnia az új rendszernek.

Egy pénztárgép átalakítása vagy cseréje átlagosan mintegy 150-200 ezer forintos kiadást jelent a kereskedõknek. A nagyobb láncok könnyebb helyzetben vannak, hiszen náluk általános a vonalkód-leolvasó rendszer és általában az internetkapcsolat is megoldott. A szakma szerint legalább 17 milliárd forintra lenne szükség a pénztárgépek és az adóhatóság közötti online kapcsolat kialakítására, miközben e célra 10 milliárd forintot szán az állam, s azt sem tudni, hogy e támogatáshoz miként juthatnak hozzá a cégek.

Pillanatnyilag a kereskedõk, vendéglátósok nem tudják pontosan, hogyan, honnan és fõként mikortól lehet majd beszerezni a szükséges szoftvert. Az is kérdés, hogy százezres nagyságrendben mennyi idõ alatt lehet hozzájutni ezekhez a berendezésekhez. Az elõrejelzések alapján nagyjából 180-200 ezer pénztárgépet kell majd lecserélni.

Az érintettek idejekorán jelezték, hogy valószínûleg határidõre nem lesz elegendõ új pénztárgép. A hagyományos kasszákat június végéig lehet használni, az elektronikus naplóval rendelkezõk pedig év végéig üzemeltethetõk. Utána az adóhatóság büntethet - azt azonban mérlegelik majd, hogy a kereskedõnek volt-e lehetõsége a cserére.

A kormányzat már ebben az évben 95 milliárd forintos többlet áfa bevételre számít a pénztárgépek és a NAV közötti közvetlen adatforgalmazástól. A csere több hónapos csúszása azonban kérdésessé teszi, hogy valóban befolyik-e majd ez az összeg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!