2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Önerõ nélkül megvalósuló fejlesztésre pályázik a városForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-05 09:57:08
Soron következõ testületi ülését február utolsó napján tartotta a képviselõ testület, mely Mezõsas képviselõivel közösen kezdte meg a tanácskozását.

 

A Muraközi István és Könyves-Balázsházi Ella polgármesterek elnökletével zajlott ülésen elfogadták az elõterjesztést a Berettyóújfalui Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésérõl, illetve annak Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról. Minderre azért volt szükség, mert a korábbi körjegyzõséget január 1-tõl a közös önkormányzati hivatal váltotta fel – indokolta Ökrös Zoltán címzetes fõjegyzõ.

A polgármesteri jelentés elfogadása után következett volna az önkormányzat 2013. évi költségvetési rendeletének elfogadása, ám azt elmulasztották, mivel a testületi ülés után a debreceni Megyeházán írták alá az önkormányzat adósságkonszolidációjának állam általi átvállalását.

Módosították a képviselõk az önkormányzat Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, melyre azért volt szükség, mivel megváltozott az önkormányzatok kötelezõ feladata. A feladatok és hatáskörök csökkenése a bizottságok számának csökkentését indokolja, ezért a korábbi Oktatási és Kulturális, Ifjúsági és Sport, valamint a Szociális és Egészségügyi Bizottságok helyett a továbbiakban Humánpolitikai Bizottságként látják el feladataikat öt fõvel. A jövõben tehát négy bizottság mûködik, 5-5 fõvel.

Hatályon kívül helyezte a képviselõ testület a szilárd hulladékkezelés díjának megállapításáról szóló rendeletét, mivel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Magyar Energia Hivatal javaslatára a díj megállapításáért felelõs miniszter rendeletben állapítja meg. A miniszteri rendelet hatályba lépéséig 2013-ban a közszolgáltató a 2012. december 31-én alkalmazott bruttó díjhoz képest legfeljebb 4,2%-kal megemelt mértékû díjat alkalmazhat.

Ismeretes, hogy a Bihari Múzeum egységes intézményként mûködik a Sinka István Városi Könyvtárral, ezért szükség volt az alapító okirat módosítására, melynek elõterjesztését most fogadták el képviselõink.

Szintén elfogadták képviselõink a Herpály-Team Kft. ügyvezetõ igazgatói állására kiírt pályázatot, ugyanis a jelenlegi ügyvezetõ megbízatása május 31-én lejár. Módosították az önkormányzat és a Herpály-Team Kft. közötti közfeladat ellátási szerzõdést, mivel az ivóvíz szolgáltató rendszer, szennyvíztisztító rendszer és szennyvízelvezetõ csatorna üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat 2013. január 1-vel a Hajdúsági és Bihari Víziközmû Szolgáltató Zrt. Látja el.

Egyhangúan döntöttek a képviselõk a „Funkcióbõvítõ integrált települési fejlesztések” tárgyú konstrukcióban benyújtandó pályázatról. Ennek értelmében önerõ nélküli, vissza nem térítendõ támogatásból, 250 millió forintból valósulhat meg egyebek közt a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központ energetikai korszerûsítése, felújítása, a piac fejlesztése, vásárcsarnok építése, a református templom tornyának felújítása.

Sürgõsséggel került napirendre a Városházán elhelyezendõ székely zászló ügye. Muraközi István polgármester elmondta: Berettyóújfalu évek óta szoros kapcsolatot ápol több, határon túli magyar közösséggel, többek között a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs szülõfalujával, Székelylengyelfalvával. A kiváló akadémikus ás államférfi 1871-tõl haláláig, 1890-ig képviselte Berettyóújfalu érdekeit a Magyar Országgyûlésben. Orbán Balázs élete és munkássága elõtt kíván adózni a város március 22-én, amikor is a Városháza épületére kitûzik a székelyzászlót, emlékezve arra, hogy éppen 125 éve ebben a hónapban lett Orbán Balázs a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A képviselõk 8 igen és egy tartózkodás mellett szavazták meg az elõterjesztést.

Kép és szöveg: Nyírõ Gizella

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!