2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Csökkenhet a bankkártyás fizetés jutalékaForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-08 10:02:22
A kormány szerint túl magas a magyarországi bankkártyás tranzakciók után fizetendõ jutalék, ezért csökkenteni fogják. Azt várják, hogy ettõl népszerûbb lesz a bankkártyás fizetés, és visszaszorulhat a készpénzezés.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium terjesztette elõ (még Matolcsy György jóváhagyásával) azt a javaslatot, amely szerint a nemzetközi interchange díjak átlagos szintjén rögzítenék a hazai kártyás tranzakciók után fizetendõ jutalékot. A bankközi jutalék ugyanis a kormány szerint jelenleg túl magas. A társadalmi egyeztetés már lezajlott, a kormány két héten belül tárgyal a javaslatról, és nagy valószínûséggel támogatni fogja – adta hírül a Portfolio.hu.

Amennyiben életbe lép az új szabályozás, az kedvezõ lehet a kereskedõknek, hiszen a jutalékot tõlük szedik be a bankok. A kereskedõk pedig többnyire a vevõkre hárítják a terhet. A bankok bevételei viszont csökkenhetnek, ha alacsonyabbak lesznek a kártyatársaságok által beszedhetõ díjak.

A módosítást részben EU-s rendeletek miatt is be kellene vezetni. A változás nemcsak a kereskedõknek, hanem a Visa kártyakibocsátónak is kedvezne, mert csökkentené a különbséget az õ jelenlegi bankközi jutaléka és a MasterCardé között. A Visa pont emiatt a különbség miatt jelentette be korábban, lehet, hogy kivonul az országból.

Mint nemrégiben hírt adtunk róla, a MasterCard támogatásával nagyszabású POS-telepítési program kezdõdhet, s ezzel lehetõvé válik, hogy a legkisebb boltokban is tudjunk bankkártyával fizetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!