2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Áprilistól több mint 700 gyógyszer ára csökkenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-03 09:58:03
Több mint hétszáz gyógyszer ára csökken április elsejétõl átlagosan 14,2 százalékkal.

Kevesebbet kell fizetni 712 készítményért, amelyek jellemzõen asztma, depresszió és az oszteoporózis kezelésére szolgáló patikaszerek, de alacsonyabb lesz egyes prosztatadaganat gyógyítására használt gyógyszer és onkológiai, valamint pszichiátriai készítmény is.

Az árcsökkenés a legutóbb megtartott úgynevezett gyártói vaklicites eljárás eredménye. Ennek lényege, hogy a gyógyszergyártók úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket, s így nagyobb árverseny révén nagyobb árcsökkentés érhetõ el.

Fontos változás: a patikus is követheti a beteg gyógyszerkiváltását

Lejárt a három hónapos felkészülési idõszak, így április elsejétõl a gyógyszerészek követhetik a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását. Ennek értelmében a gyógyszerész - ha a beteg nem tesz külön tiltó nyilatkozatot - a TAJ-szám alapján a gyógyszer- és betegbiztonság javítása érdekében jogosult lesz lekérdezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisából egy évre visszamenõleg a beteg korábbi vényköteles gyógyszereire vonatkozó adatokat, például a gyógyszerkiváltás idejét, a kiváltott gyógyszer nevét, mennyiségét. A betekintés alól kivételt képeznek a szexuális úton terjedõ betegségek, illetve a mentális és viselkedészavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek.

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelõs államtitkárságának tájékoztatása szerint ez év januárjában lépett hatályba az a rendeletmódosítás, amely az alapszintû gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenõrzés elemeit - például az egyes gyógyszerek közötti káros hatások (interakciók), azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedésébõl eredõ kockázatok feltárását, a beteg-együttmûködés javítását - is tartalmazza.

Ehhez a szakmai tevékenységhez kapnak vényenként állami támogatást a patikák. Az úgynevezett szolgáltatási díj finanszírozására az E-Alapban 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az évben. A szabályozás segíti a gyógyszerészt a generikus helyettesítésben, a beteg által szedett megfelelõ gyógyszer kiválasztásában, a párhuzamos gyógyszerkiváltások, gyógyszerkölcsönhatások felderítésében, a mellékhatások azonosításában.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozatai, valamint a gyógyszerészi szakmai szervezetek bevonásával a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) módszertani felügyeletével elkészült és az intézet honlapján (https://kollegium.gyemszi.hu) elérhetõ a szakmai irányelv.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!