2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megjelent: így módosul a szabadság alatt járó munkabérForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-04-07 15:35:56
Megjelent a kormány honlapján az egyebek mellett a távolléti díj számításáról szóló törvénymódosítás tervezete. Eszerint szabadság esetén a munkabér nem változik majd attól függõen, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap.

Az idei év elején nagy vihart kavart a szabadságok új szabályozása, ami a Munka törvénykönyve új változatának életbe lépésével lett hatályos. Az új szabályozás azt jelentette, hogy nem éri meg szabadságra menni akkor, amikor kevés munkanap van. Már egy napnyi szabadsággal is bukhatunk egy ezrest, ha februárban vagy júniusban megyünk szabadságra. Ezután a szakmai és a kormánnyal folyó egyeztetéseken mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét idõtartamától függõen. Érdekképviseleti vezetõk és munkajogászok is jelezték korábban, hogy a jelenlegi Munka törvénykönyvében hiányos a távolléti díj számításának szabályozása.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága február végi ülésén tekintette át és vitatta meg a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást. Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét idõtartamától függõen.

Érdekképviseleti vezetõk és munkajogászok is jelezték korábban, hogy a jelenlegi Munka törvénykönyvében hiányos a távolléti díj számításának szabályozása. A közalkalmazotti törvényt és a Munka törvénykönyvét módosító mostani normaszöveg kitér arra is: a munkavállalóknak évente egy alkalommal jár 14 nap egybefüggõ szabadság, amely azt jelenti, hogy ennyi idõre mentesíteni kell a dolgozót a munkavégzés és a rendelkezésre állás alól. A 14 egybefüggõ szabadságos napba be kell számítani azokat a napokat is, amikor a munkavállaló - a szabadság kiadása nélkül is - mentesül a rendelkezésre állás és a munkavégzés alól.

A jelenlegi Munka törvénykönyve így fogalmaz: "A szabadságot - eltérõ megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy tartama legalább összefüggõ tizennégy napot elérjen." Az új szabály így szól: "A szabadságot eltérõ megállapodás hiányában úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggõ napra mentesüljön a munkavégzési kötelezettség alól." A módosítás tehát hangsúlyozza, hogy naptári évenként értendõ a 14 nap, és erre az idõre mentesíteni kell a munka alól a dolgozót.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!