2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bankForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-02 12:14:39
Elengedi leginkább bajban lévõ adósai tartozásának egy részét az AXA bank. De feltételként szabja, hogy adják el lakásukat, házukat és a befolyt összeget a hitel törlesztésére fordítsák. Így ha az adós meg tud egyezni a bankkal, tiszta lappal kezdheti újra az életét, tartozás nélkül, de valahol máshol, otthon nélkül. A program része még egy kedvezõ hitel is, amit azok kaphatnak a banktól, akik megvásárolják az megmentett adós lakását.

 

Több mindennel próbálkozott már a kormány a devizahitelesek megsegítése érdekében. De mindegyik próbálkozás félresikerült, pedig elõre olyan szépen elterveztek mindent. A végtörlesztéssel valahogy csak a leggazdagabbak - köztük sok politikus - tudott megszabadulni a hitelétõl kedvezményesen. Az ócsai lakótelep hihetetlen összegeket emészt fel, pedig csak 80 család költözhet oda. A Nemzeti Eszközkezelõ, a forintosítás és az árfolyamrögzítés is csak félmegoldás a több százezer adósnak. Az Eszközkezelõ több ezer családnak ugyan kedvezõ feltételekkel teszi lehetõvé, hogy visszabéreljék lakásukat és a tartozást se kell tovább fizetni, de a bankok többsége csak a piacképtelen lakásokat engedik át állami kézbe. A tartozás forintosítás sem megoldás olyan esetben, amikor már a csökkentett törlesztõrészletet sem tudják fizetni a családok, ráadásul a forinthitelek költségei miatt nem is beszélhetünk lényeges változásról. Az új árfolyamrögzítés lehet tekinteni az egyetlen viszonylagos sikernek, hiszen az árfolyamgátba belépõ családok több százezret spórolhatnak 5 év alatt, de ez sem a leginkább rászorulóknak segít. 

Tehát egyik eddigi mentõcsomag sem oldotta meg azok problémáját, akik már nem tudják fizetni tartozásukat és a jelenlegi ingatlanjukból bármikor kirakhatják õket, ráadásul úgy, hogy még ez után is óriási tartozásuk maradhat. Az AXA bank a hasonló sorsú ügyfeleit keresi fel a napokban és próbál velük megegyezni. Ha ez sikerül, akkor az adós tartozás nélkül folytathatja életét, ha eladja ingatlanát és a befolyt pénzt végtörlesztésre fordítja.

A programba nem lehet belépni, a bank munkatársai keresik fel az alkalmas jelölteket és megpróbálnak közösen megállapodni. A megegyezés lényege, hogy az adós eladja az ingatlant, amelybõl befolyó összeget a a tartozás kifizetésre fordítja, amennyiben ez nem elég a teljes tartozásra, a maradéktól a bank eltekint. Tehát az adós tartozás nélkül elsétálhat.

Kivel tárgyal a bank?


Csak azokat az adósokat keresik fel, akik már január elseje elõtt nem fizették tartozásukat, tehát már több mint 90 napos késedelemben vannak. A Pénzcentrum.hu véleménye szerint több más feltételnek is teljesülnie kell, hogy megérje az AXA banknak felajánlani a lehetõséget. Az egyik ilyen az ingatlan piaci értéke. Nagyobb esélye lehet azoknak, akik a mai piaci körülmények között is forgalomképes lakásban vagy házban laknak.

De mivel a késedelmes hitelesek ingatlanjaira nem könnyen adnak kölcsönt a bankok, ezért az eladást egy hitelprogrammal is segítik. Ennek lényege, hogy a vevõ egyszerûbben juthat a lakás vásárlásához szükséges kölcsönhöz bankon keresztül. A kölcsön, vagyis ahogy a bank nevezi HitelStaféta termék legfeljebb 45 millió forint értékû ingatlan megvásárlására fordítható. Az igényelt hitel összege 500 ezer és 20 millió forint között változhat, kamatlába BUBOR-hoz kötött jelenleg 8,83 százalék (THM: 9,08 százalék). Tehát a piacon lévõ ajánlatok között is kedvezõnek mondható. A vevõ megtalálását meg több ingatlanközvetítõvel segíti az AXA.

Egyértelmûen segíthet a rászoruló devizahiteleseinek az AXA programja. Azok az adósok menekülhetnek meg, akik valóban bajban vannak és már nem tudják fizetni tartozásukat, mindezt úgy, hogy maga az adós is jelentõs áldozatokat vállal. Tehát a jól fizetõ hitelesek nem érzik majd igazságtalannak a megállapodásokat. A banknak mindez nem jelenthet nagy terhet, hiszen a nemfizetõ adósok esetén már nagy céltartalékot képeztek a veszteségekre, amit így felszabadíthatnak, ráadásul a vevõ hitelezésével a régi "rossz" adós helyett egy új ügyfelet kapnak. A program legnagyobb hátránya az lehet, hogy azok az adósok kimaradnak belõle, akiknek az ingatlanja eladhatatlan, õket csak az Eszközkezelõ mentheti meg a kilakoltatástól.

Összességében az AXA devizaadósokat segítõ programja nagyszerû kezdeményezés, amit remélhetõleg majd más bankok is alkalmaznak. Ebbõl is jól látszik, hogy az álla segítsége, sõt sokszor csak káros közbeavatkozása nélkül is lehetséges a mindenkinek kedvezõ megállapodás. Mindezt persze csak a kialakult helyzet fényében nevezzük kedvezõnek az adósok számára, hiszen nekik a kilakoltatás mellett még esetlegesen továbbra is fizetniük kellene a tartozásukat. Az állami szabályozás, ami ugyan ezt az elsétálási jogot biztosítaná nekik már évek óta késik.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!