2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Újabb történelmi sokk a lakáspiaconForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-03 12:06:18
2013 elsõ negyedévében mindösszesen 1123 új lakás használatba vételét regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatala (KSH). 54 százalékkal (!) kevesebbet, mint egy évvel korábban. Elemzõk, piaci szakértõk tucatjai kapnak a szívükhöz, amikor meglátják a legfrissebb számokat. Cél a nulla?

A használatba vett lakások számának csökkenése mellett, ami a korábban kiadott engedélyek drasztikus csökkenésébõl némileg kalkulálható volt, további megrázó adat, hogy 2013 elsõ három hónapjában a kiadott lakásépítési engedélyek száma 1383 darab volt, ami mintegy 36 százalékos csökkenést jelent, az akkor hasonlóan sokkoló 2012-es év hasonló idõszakához viszonyítva.

 

Újabb történelmi sokk a lakáspiacon

A Portfolio.hu által végzett szezonális igazítás

Budapest mellett mindössze két megyében (Pest és Gyõr-Moson-Sopron) adtak ki 200-nál több lakásra építési engedélyt, a többi megyében ez az érték a százat sem érte el. A KSH adatai szerint Nógrádban összesen 4 lakásra adtak ki építési engedélyt 2013 elsõ három hónapja alatt.

A használatba vett lakások számának csökkenése valamennyi településtípusban megfigyelhetõ. Budapesten az év elsõ három hónapjában mindössze 240 új lakást vettek használatba, ami alig több mint fele a megelõzõ év azonos idõszakában épült lakásokénak. Az országos adat ugyanakkor nem éri el a megelõzõ év azonos idõszakának felét sem (1123, illetve 2444).

 

Újabb történelmi sokk a lakáspiacon


Továbbra is érvényesül az a tendencia, hogy a vállalkozások által, bérbeadásra és értékesítésre épített lakások száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a természetes személyek saját használatra szánt építkezései. Az elsõ negyedévben mindössze 331 lakást építtettek vállalkozások, ezzel számuk az egy évvel korábbinak kevesebb mint egyharmadára csökkent. A magánszemélyek által építtetett lakások száma az elõzõ év hasonló idõszakának 57 százaléka.

Mivel a természetes személyek jellemzõen nagyobb lakásokat építtetnek, részarányuk növekedése emelte az új lakások átlagos alapterületét: ez az érték 2013 elsõ negyedévében 112 nm volt, 15 nm-rel több, mint egy évvel korábban.

 

Újabb történelmi sokk a lakáspiacon


A nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek összesen 460 ezer mm új ipari, kereskedelmi és mezõgazdasági épület építését teszik lehetõvé, ami a 2012 elsõ negyedévi adat 83 százaléka. Az ipari és a kereskedelmi épületek engedélyezése ebben az idõszakban visszaesett és a növekedés teljes mértékben a mezõgazdasági épületek építésének tudható be, melyek összesített alapterülete a tavalyi elsõ negyedév 85 ezer nm-ével szemben 2013 elsõ három hónapjában ennek majdnem kétszerese, közel 160 ezer nm.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!