2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
IV. „Fonóba szól a nóta” népzenei találkozó KomádibanForrás: saját
Utolsó módosítás: 2013-05-22 12:39:24
  Negyedik alkalommal rendezte meg a „Fonóba szól a nóta” népzenei találkozót a Komádi Városi Népdalkör. A Közösségi Házban megrendezett rendezvényre nagyon sokan eljöttek, nem csak helybõl, hanem más településekrõl is.  

 

Ifj. Gulyás Jánosné mûsorvezetõ a Városi Népdalkör nevében köszöntötte a megjelent nézõket és a fellépõket Köszöntõjében elmondta többek között, hogy a legfõbb cél a hagyományõrzés. Nagyon örül annak, hogy ennyin eljöttek megnézni az eseményt, és sok helyrõl érkeztek fellépõk is. Köszöntõjének legvégén megköszönte mindenkinek a támogatását, akik hozzájárultak a nap sikeréhez. Ezt követõen Tóth Ferenc Komádi polgármestere nyitotta meg a népzenei rendezvényt. Beszédében õ is kiemelte a hagyományõrzés fontosságát és azt is, hogy itt a mai napon három nemzedék tagjai mutatkoznak be. Jó látni, hogy együtt van minden korosztály, a legkisebbektõl a legidõsebbekig, hiszen köztünk van olyan is, aki már a 90 évet is betöltötte pl. Pálfi Józsefné (Eszti mama). Ez azért is fontos, mert csak így lehet megõrizni a népzene és a népdalok gyönyörû világának varázsát. A megnyitó után sorban jöttek a fellépõk, csoportok és szólisták: - Csicseri borsó gyermek citerazenekar – bihari népdalok - (Komádi), Kádár Ferenc tárogatóval, Tóth István harmonikával Körösladányból, Õszi csalogató táncegyüttes Magyarhomorogról, õket Bagdi Gyula és felesége követték nótacsokorral (Komádi), majd a Komádi Fogyatékosok Otthonának Szivárvány tánccsoportja következett. Ezt követõen a Vésztõi népdalkör mutatkozott be, majd jöttek sorban a többi fellépõk is: Komádi Rákász citerazenekar, Komádi Fogyatékosok Otthonának dolgozóinak Bihari Néptáncegyüttese, Nacsa Andrásné – nótacsokor – (Újiráz), Körös-Körül Néptáncegyüttes (Komádi), Varga Zsigmond a Városi Népdalkör tagja, - nótacsokor, a Kék Naplemente népdalkör (Magyarhomorog), Hegedüs Zoltán moldvai csángó kavalon játszott.

Rövid szünet után következett a Fésûs Györgyné „Kató néni” humoros jelenete, amely mindenkit megkacagtatott. A mûsor programot a házigazdák a Komádi Városi Népdalkör zárták nagy sikerrel. Gulyás Jánosné a városi Népdalkör vezetõje egy-egy emléklappal köszönte meg a fellépõk színvonalas elõadásait és a a rendezvény patronálóinak a támogatást.

A más településekrõl érkezõ vendégeknek is nagyon sok komádi kötõdésük volt, szülõk, nagyszülõk által. A találkozón a résztvevõk megtekinthették Pálfi Sándor népi iparmûvész saját készítésû citera kiállítását is.

A bemutatkozások után a házigazdák megvendégelték a résztvevõket, majd a tombolasorsolás következett. A találkozó nagy sikert aratott és jó hangulatban telt el, mindenki azon volt, hogy ezt továbbra is folytatni kell. A IV. „Fonóba szól a nóta” népzenei találkozó hajnalig tartó közös mulatozással ért véget.

Cserép Imre

tudósító

/Fotók: - Cserép Imre/

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!