2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Újraszabva: hamarosan változhat a távolléti díjForrás: ado.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-04 12:08:34
  Véget érhetnek a távolléti díjjal kapcsolatos bizonytalanságok? Akár már júniusban hatályba léphet az Mt.-t módosító törvény. A törvényjavaslat módosító indítványairól június elsõ hetében szavaznak a képviselõk.

Átszámítás havibéreseknél

A javaslat módosítaná a hatályos szabályozás legtöbb vitát kiváltó szabályát, az egy órára járó alapbér, illetve a ledolgozott idõre járó díjazás számítását.

Eszerint a havi alapbér meghatározott idõszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára esõ összegét szorozni kell az adott idõszakra esõ általános munkarend szerinti teljesítendõ órák számával.

E bonyolult mondat alapján tehát az osztószámhoz mindig azt kell meghatározni, hogy az adott hónapban hány nap esett hétköznapra. Például, a havi alapbér 200.000 Ft, az adott hónapban 20 hétköznap volt, a munkavállaló napi munkaideje 8 óra. Ebbõl az egy órára esõ alapbér 200.000/20/8 =1.250 Ft.

Ha a munkavállaló hétfõtõn péntekig megy szabadságra egy héten, az általános munkarend szerint teljesítendõ órák száma 40 óra. Így az erre az idõszakra esõ alapbér: 1.250 Ftx40=50.000 Ft.

Értelmezésem szerint a munkaszüneti napot is figyelembe kell venni az általános munkarend szerinti óraszám számításánál, hiszen a havibéres munkavállaló havi alapbére az e napra járó díjazást is magában foglalja. A példabeli számítás tehát akkor is követendõ, ha a 20 hétköznapból egy munkaszüneti nap volt.....

folytatás a munkajog.hu-n.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!