2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Múzeumok éjszakája országszerte 350 helyszínen!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-06-13 11:05:00
Abasártól Zsámbékig 187 vidéki és 106 fõvárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várja különleges programokkal a 11. Múzeumok éjszakájának látogatóit június 22-én.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényt 2013-ben június 22-án rendezik meg. Ezen a napon országos szinten több száz helyszínen tartanak programokat. Az események és rendezvények kezdési idõpontja a helyszíntõl függõen változhat. Budapest területén egységes karszalaggal látogatható az összes résztvevõ múzeum.

A fõvárosban immáron tizenegyedik, vidéki városainkban kilencedik alkalommal látogathatjuk az éjszaka leple alatt azokat az intézményeket, melyek régmúlt korok hangulatát adják vissza, vagy a mûvészet szépségével varázsolnak el bennünket. A Szent Iván napjához igazodó eseményen azonban nem csak múzeumjainkat látogathatjuk a szokatlan idõpontban, hanem állatkertek, vadasparkok, fürdõk, arborétumok, kulturális központok is helyet kapnak a programsorozatban, így mindenki ízlésének és érdeklõdési körének választhatja ki azt a helyszínt, ahol jól érzi magát a Múzeumok Éjszakáján.

A rendezvény évek óta nagy népszerûségnek örvend, hiszen mi más is lehetne kellemesebb egy forró nyári nap éjszakáján, mint hódolni a történelem, a mûvészetek és a velük összekapcsolható értékek nyújtotta látványosságoknak. Fedezze fel otthona környékén azokat a gyûjteményeket, melyek eddig még ismeretlenek voltak az Ön számára, vagy válasszon a színes programkínálatból érdeklõdési körének megfelelõen. Természetesen a különlegességek sem hiányozhatnak majd idén sem a Múzeumok Éjszakájáról, így rendezvényhelyszíntõl függõen mindenki talál olyan élményt, ami felejtetlenné teszi majd számára ezt az éjszakát. Ne hagyja ki idén sem a méltán híres és kedvelt kulturális programok sorát!

Eddig csaknem 300 múzeum, tájház, könyvtár és egyéb intézmény jelezte részvételét az idei Múzeumok éjszakáján, a helyszínek listája azonban folyamatosan bõvül - mondta el a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) a kultúráért felelõs államtitkár. Halász János közölte, a programsorozat büdzséje 35 millió forint, ebbõl 28 milliót a központi költségvetés, 7 milliót a Nemzeti Kulturális Alap áll. A jegyárak nem emelkedtek: a felnõttek 1500, a 6-18 év közötti gyermekek 600 forintért válthatnak karszalagot, amely a különjáratokra is érvényes.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ország 2013-ban ünnepeli Weöres Sándor és Gárdonyi Géza születésének 100, illetve 150 éves évfordulóját. Az Egri csillagok írójára többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Molnár C. Pál Mûterem-múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum emlékezik programokkal, míg Weöres Sándor elõtt a Petõfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Írószövetség, a Mese Múzeum, a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtár és a körmendi múzeum rendezvényei tisztelegnek.

Halász János kiemelte a vidéki programkínálat idei gazdagságát: Kecskeméten például 40 helyszínen várják a közönséget a Múzeumok éjszakáján. Az államtitkár szólt a múzeumok támogatásáról is, beszámolója szerint a 13 országos hatókörû múzeum fenntartására a költségvetés 6,9 milliárd forintot fordít 2013-ban. A korábbi megyei múzeumok mûködtetéséhez az megyeszékhelyek 2,4 milliárd forintot kapnak az államtól, a kisebb települések múzeumi intézményeinek 1,05 milliárdos támogatás jut, az önkormányzati fenntartású múzeumok programjainak támogatására pedig további 300 milliós pályázati keretet hirdettek meg.

Hammerstein Judit kultúráért felelõs helyettes államtitkár az MKVM új állandó kiállítását nyitotta meg. Az intézmény nehéz éveket tudhat maga mögött: két költözés és egy fenntartóváltás is nehezítette az MKVM munkatársainak dolgát, akik azonban gyorsan berendezkedtek jelenlegi, óbudai telephelyükön, és az impozáns látványraktár, valamint a Krúdy Gyula-emlékszoba mellett színvonalas állandó tárlatot hoztak létre - emlékeztetett.

A kiállítás a magyar kereskedelem elmúlt 200 évét tekinti át, bemutatva többek között a cégérek, cégtáblák történetét, a vásárok, piacok világát, a mérõeszközök fejlõdését, a bolthálózatok kialakulását és a kereskedelmi oktatás történetét. A Múzeumok éjszakájának programjairól a www.muzej.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklõdõk.

A Múzeumok Éjszakája nevezetû kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezi meg évenként az Oktatási és Kulturális Minisztérium, amolyan könnyed, nyáresti kirándulásként. A programban vannak állandó résztvevõk, de alkalmi helyszíne is van az eseménynek. 2007-ben országszerte 235 ezer résztvevõje volt, 2008-ban pedig 1300 program várta az érdeklõdõket, 230 helyszínen. A Múzeumok Éjszakájának különlegessége, hogy egy belépõjegy megvásárlásával az összes programban résztvevõ kiállítóhely látogatható. A nyári program sikere miatt 2009-ben elõször egy második õszi eseményt („Múzeumok Õszi Éjszakája”) is tartottak, ami Szent Iván éjszakája helyett Szent Márton napjához kapcsolódott.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!