2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fellélegezhetnek a magyar kisboltosokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-06-13 11:07:15
Fellélegezhetnek a kisboltok tulajdonosai, miután bejelentette a kormány, hogy két hónappal kitolják a pénztárgépcsere határidejét. A szakma már régóta szajkózza, hogy túl szûk az idõkorlát. Ráadásul még mindig nem lehet online pénztárgépet vásárolni.

Június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését - közölte a kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivõ szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken közölte az MTI-vel - miután egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdek-képviseleti szervezetek vezetõivel -, hogy javasolja a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidõ két hónapos kitolását.

A kormányszóvivõ szerdán azt mondta, e két hónapnak elegendõnek kell lennie a biztonságos átállásra. Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó idõpont kitolása azonban nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidõn.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az online összekötésnek már a híre is jelentõsen javította az áfabefizetési morált, ami plusz bevételt jelent, ráadásul a kiskereskedelmi forgalom is nõtt. A szaktárca szerint ez a két tényezõ kompenzálja a két hónapos határidõkitolást - mondta a szóvivõ, megjegyezve, ha mindez mégsem lenne elég, a tartalék is rendelkezésre áll a kompenzációra.

A szakma régóta kérte

Korábban több szakmai szervezet is amellett érvelt, hogy tolják ki a határidõt, hiszen túl rövid az átállásra szabott idõ, gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni az online kasszák bevezetését. Bár már június közepén vagyunk, még mindig nincs az országban olyan hagyományos pénztárgép forgalmazó, akinek van engedélyezett készüléke. A készülékek bekötésének nemcsak az az akadálya, hogy a legfontosabb alkatrész, az adóügyi ellenõrzõ egység (AEE) gyártása meglehetõsen sok idõt vesz igénybe, hanem az is, hogy mind a forgalmazók mind a felhasználók érdekében célszerû a nagy mennyiségû tömeggyártás elõtt tesztüzletekben kipróbálni néhány száz darab készüléket.

A forgalmazók, szervizek nemrég úgy nyilatkoztak, hogy azzal számolnak, hogy júliusban-augusztusban lehet elérhetõ a gépek elsõ szállítmánya. Ehhez az szükséges, hogy az adott pénztárgép hamarosan megkapja az engedélyt, mert ezután kezdõdhet csak a gyártás és szállítás. Úgy számolnak, hogy a nyár közepén mindenképen felfokozott érdeklõdésre lehet számítani a cserére kötelezett boltosok részérõl.

Miért kell lecserélni a pénztárgépeket?

Tavaly októberben jelentette be a kormány, hogy az áfabevételek növekedésével számolnak attól, hogy valós idejû online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a Magyarországon mûködõ nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövõben is használható.

Az új típusú pénztárgépekre) történõ áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le. Az elektronikus naplóval nem rendelkezõ, hagyományos pénztárgép április 30-ig volt üzemeltethetõ, azonban a június 30-ig terjedõ türelmi idõszakban a NAV nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkezõ, hagyományos pénztárgépek használatát. A mai bejelentés ezt a határidõt tolta ki szeptemberig, igaz, csak a kisebb boltok esetében.

Az elektronikus naplóval rendelkezõ, hagyományos pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethetõ. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történõ megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé. A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

Információink szerint 120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek. Fontos hozzátenni, hogy az új típusú kasszák megvásárlásához a kisebb boltok (melyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot) 50 ezer forintos állami támogatást kapnak.

Egy hónapja még minden rózsaszín volt

Pont egy hónapja adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium arról, hogy egyeztetést folytatott a nemzetgazdasági miniszter közel harminc pénztárgépgyártóval. Az online pénztárgép témában folytatott megbeszélésen részt vettek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és a tárca szakemberei.

A tárgyalás során a minisztérium kikérte a pénztárgépgyártó szakma álláspontját is, hogy mire van még szükség ahhoz, hogy mielõbb elindulhasson az online pénztárgépek, valamint a beépíthetõ egységek forgalmazása, a határidõk tartásának érdekében.

Az egyeztetésen a gyártók biztosították a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy bár a jogszabályban elõírt feltételek szigorúak, azok teljesítésének nincs akadálya és legkésõbb 2013. június 30-ig képesek lesznek megjelenni a piacon az új pénztárgépekkel. Emellett több gyártó jelezte, hogy a megvalósításhoz szükséges fejlesztéseket elvégezték, így a gyártás megkezdéséhez már az utolsó stádiumba értek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként néhány hete hívta fel a pénztárgép vásárlók figyelmét, legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendég-látóipari szolgáltató, hogy csak az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által engedélyeztetett pénztárgépek felelnek meg a NAV elvárásainak. Magyarországon az a pénztárgéptípus forgalmazható, amely megfelel a jogszabályi elõírásoknak és ezt tanúsítja a MKEH engedélye.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!