2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Így nem vernek át a netes vásárlásnál: erre figyelj!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-07-12 09:39:39
A legfrissebb felmérések szerint négybõl három internetet használó magyar felnõtt vásárolt már a világhálón. A magyar online vásárló általában bankkártyával fizet, és fõként telekommunikációs eszközt és kiegészítõket, biztosítást, könyvet, üdülést rendel valamely webshopban.

A GfK Hungária Digital Connected Consumer tanulmányának legfrissebb adatai szerint négybõl három magyar internetezõ vásárolt már valaha online felületen. A világhálót használó 18-49 éves lakosság körében 76 százalék használta vásárlásra valamely online platformot, 28 százalék havonta vásárol az interneten, míg mintegy minden ötödik vásárló havi rendszerességgel intéz beszerzést a neten elektronikus fizetési mód alkalmazásával.

A legtöbbek által és az adott kategóriában legnagyobb arányban online rendelt termékek, szolgáltatások közé tartoznak a könyvek; az üdülés, utazás és nyaralás; a színház-, mozi- és koncertjegyek, valamint a számítástechnikai eszközök, a biztosítások, melyet online megkötõk aránya viszont a tavalyi 29 százalékról 26 százalékra mérséklõdött idén.

Egyre jobban szeretünk kártyával fizetni

A kutatás az online vásárláskor alkalmazott fizetési módozatokról is információt gyûjtött. A 2013. évi adatok alapján kiderült, hogy közel minden második válaszadó (48 százalék) fizetett már a bankkártya adatok online megadásával, miközben 2012-ben arányuk 43, 2011-ben pedig 44 százalékra volt tehetõ. Egyben ez a legtöbbek által választott fizetési mód. Emeltdíjas SMS segítségével minden harmadik megkérdezett , mobilvásárlás során pedig SIM kártya segítségével minden negyedik válaszadó egyenlítette ki számláját. Az elektronikus pénztárcát, illetve webkártyát alkalmazók aránya viszonylag meredeken emelkedik: 2011-ben 11, 2012-ben 17, 2013-ban pedig már 22 százalék választotta ezt a lehetõséget. Mobil bankolásról az internethasználók 17 százaléka számolt be.

Kis odafigyeléssel biztonságosan használhatjuk kártyánkat online vásárlásnál

Mivel egyre többet vásárolunk a neten, és egyre jobban bízunk az online fizetési módokban, a kártyabiztonság szempontjából az internetre nagyobb figyelmet kell szentelni, legyen szó vásárlásról, szállás-vagy repülõjegy-foglalásról. Kis odafigyeléssel teljesen biztonságosan használhatjuk bankkártyánkat a netes vásárlásnál is.

Interneten megrendelt termék bankkártyával történõ fizetésre valamennyi, elõlapján dombornyomású, védjeggyel ellátott (pl. MasterCard, Visa, stb.) kártya alkalmas, de a bankok kínálnak speciális internetes (esetenként fizikai formában nem létezõ, virtuális) kártyák is. Utóbbiak azért számítanak jó eszköznek a netes vásárláshoz, mert csak az oda átvezetett összeget használják, nem tudunk például túlköltekezni.

Alapvetõen különbséget kell tennünk külföldi, illetve magyar székhelyû online kereskedõ között. A hazai oldalak nagy része egészen más felépítésû, mint ami megszokott a világban, technológiai szempontból. Nagyon sok külföldi oldal úgy mûködik, hogy a kereskedõ oldalán adom meg a kártyaszámot, a szállítási címet - ez pedig jelenthet egy olyan kockázatot, hogy ha ott nem megfelelõen kezelik az adatokat, adatvesztés következhet be (természetesen világszerte komoly szabályozási rendszer mûködik ennek elkerülésére).

A magyar oldalak annyiban mások, hogy általában a fizetés nem a kereskedõ oldalán történik meg, hanem az ügyfelet átirányítják a banki fizetõ oldalra. A banki oldalak pedig adatbiztonsági szempontból magasabb szinten állnak, azaz ha banknál van az adat, jobban megbízhatunk abban, hogy az nem kompromittálódik a tranzakció folyamán. Nálunk tehát a személyes adatok szétválnak a kártyaadatoktól, és ezekhez nem fér hozzá a kereskedõ.

Egy honlapról ugyanakkor nem egyszerû megállapítani, hogy átverõs-e, vagy sem, lenyúlja-e a pénzünket, vagy meg akarja szerezni kártyánk adatait. Nagyon fontos, hogy olyan honlapokat használjunk, amelyeket már korábbról ismerünk. Ha hirtelen találunk egy oldalt, valami megtetszik, és elkezdünk rajta vásárolni, érdemes elõbb leellenõrizni, várni a vásárlással, megfigyelni azt, hogy egy hónappal késõbb is ugyanazokat a körülményeket tudja-e felmutatni, mint amit korábban láttunk.

Érdemes összehasonlítani, hogy megvannak-e azok a biztonsági jelek és elõírások, amelyeket egy ilyen vásárláskor az embernek érdemes figyelembe venni. Ilyen például, hogy van-e ügyfélszolgálat, telefonszám, cím, tulajdonos, üzemeltetõ, stb. - ezek, illetve ezek hiánya árulkodó jelek lehetnek. A weben egyre több helyen jelenik meg a kártyatársaságok biztonságos fizetõoldalt jelölõ szimbóluma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!