2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Semmelweis nap és épületátadási ünnepség a Gróf Tisza István Kórházban Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-08 11:15:25
Rendhagyó napon volt az idei Semmelweis nap, ugyanis egyszerre ismerték el az egészségügyi dolgozók magas szakmai színvonalú munkáját, illetve adták át ünnepélyes keretek közt a kórház új épületszárnyát augusztus 7-én Berettyóújfaluban.

A Dr. Böszörményi Nagy Géza teremben Dr. Muraközi Zoltán fõigazgató köszöntötte az intézmény jelenlegi és korábbi vezetõit, dolgozóit, valamint a körükben megjelent Dr. Vitányi István országgyûlési képviselõt, Dr. Ónodi-Szûcs Zoltán területi igazgatót. Ünnepi beszédet Muraközi István polgármester mondott, aki leszögezte: minden hivatás elismerésre méltó és fontos, ám az egészségügyi dolgozóké külön említést érdemel, hiszen az övéké teljes odaadással való szolgálatot jelent. A város elsõ embere kiemelte: a nehéz gazdasági helyzet ellenére, a város évtizedek óta fenntartotta, és folyamatosan fejlesztette egészségügyi intézményeit, köztük a kórházat, mely számos szakmai mûhely, tudományos konferencia helyszíne. A mostani, legjelentõsebb beruházás pedig a közel két és félmilliárd forintos európai uniós támogatásból megvalósult új épületszárny, melynek pályázatát még a város tulajdonában és fenntartásában mûködõ kórház nyújtotta be, mára viszont állami fenntartásba került.

– „Minden kitüntetés, elismerés rangot ad a kórháznak, valamennyi dolgozójának, ám legnagyobb nyertese a gyógyultan távozó beteg” – zárta köszöntõjét a polgármester. A fõigazgató és az orvos-igazgató két elõléptetést jelentett be: Dr. Finna István adjunktust és Dr. Jánosy Gábor adjunktust fõorvossá léptette elõ. Dr. Pete László orvos-igazgató részérõl Dr. Gyenes István kiváló dolgozó elismerést, míg Dr. Luis Perez igazgatói dicséretet kapott. Halászné Szilágyi Gyöngyi ápolási igazgató részérõl Lisztesné Báthori Erika kiváló dolgozó lett, míg Bacsóné Fábián Judit, Szabó Máris, Kecskeméti Imréné és Varga Éva igazgatói dicséretet kapott. Kun József gazdasági igazgató részérõl Kogyilla Tiborné kiváló dolgozó lett, Pálfi Sándor, Csikós Lászlóné és Kiss Sándor igazgatói dicséretben részesült. A Traumatológiai Osztály és a Központi Takarítószolgálat képviselõi elismerõ oklevelet vehettek át, csakúgy, mint az Astellas-díjra jelölt Transzfúziológiai Osztály, illetve a Krónikus „A” Osztály. 

Méltó körülmények a betegek fogadására és ellátására

Az ünnepség az új épületszárny átadásával folytatódott, amelyen megjelentek a környék polgármesterei, a kivitelezést végzõ cég képviselõi, az önkormányzati képviselõk, illetve Bodó Sándor, a megyei közgyûlés elnöke.

A Himnusz elhangzása után Dr. Vitányi István lépett a mikrofonhoz. A kórházhoz fûzõdõ személyes kötõdéseirõl szólt, hiszen a honatya a kórház történetének elmúlt 85 évébõl 48 éve kapcsolódik valamilyen szinten az egészségügyi intézményhez, melyet a folyamatos fejlesztés jellemez, hiszen a kezdeti 106 ággyal szemben mára közel 700 ágyas, jól felszerelt kórház lett. Õ maga 15 éve lobbizik egy CT-készülékért, ami végre meg is érkezett, s már csak azt kell elérni, hogy az OEP finanszírozza a mûködtetését. Imre László, a Gyógyszerészti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet – GYEMSZI – fõigazgató-helyettese örömét fejezte ki amiatt, hogy a kórházi dolgozók jobb körülmények között végezhetik gyógyító munkájukat, hiszen az új technológiai tömbben mûtõ, intenzív ellátó, sterilizáló, diagnosztika kapott helyet, de itt mûködik a kórház belsõ gyógyszertára is. 




Dr. Szócska Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségért felelõs államtitkára kiemelte: a fejlesztés révén a betegek korszerû, magas színvonalú egészségellátáshoz férnek hozzá, hiszen minden egy helyen lesz most már. A határok átjárhatósága pedig a trianoni sérelmek gyógyítását is eredményezi, ugyanis Nyíregyházától Békéscsabáig, a határ túloldaláról is fogad betegeket a kórház. A megújult kórház a megelõzésben is élen fog járni – fejezte ki reményét az államtitkár, aki egyúttal emlékeztetett a szeptember 7-i városi egészségnapra, amikor a lakosok szûrõvizsgálatokon vehetnek részt. Az ünnepélyes szalagátvágás elõtt a történelmi egyházak képviselõi megáldották, illetve felszentelték az új épületszárnyat. Az ünnepség a Szózat hangjaival ért véget, majd a résztvevõk belülrõl is megtekintették az épületet. 

Nyírõ Gizella - Bihari Hírlap

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!