2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Zarándokúton az ortodoxok KörösszegapátibólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-02 10:44:12
Az Apáti ortodox egyház hívei minden évben terveznek zarándok utat a szomszédos Romániába. Igénylik ezt a hívek, mert ki-ki a maga hite szerint ilyen utakon feltöltõdik lelkiekben.

Ez az út két napos volt. Dr. Origen Sabau esperes úr és Blága János kántor olyan programot igyekeztek összeállítani, hogy a jelentkezõknek sok élményben legyen része.

Körösszegapáti, – Nagyvárad,- Arad, – Temesvár, -Caránsebes, – Herkulesfürdõ, – Orsova,- Vaskapu erõmû volt az útvonal.

Útközben elsõnek az Arad melletti Gaj városnegyed peremén álló Oszlopos Simeonnak szentelt ortodox nõi kolostort látogatták meg.

Arad városát alig hagyta el a csoport, s egy újabb, Románia egyik legrégebbi kolostora következett. A régi hagyomány szerint, egy pásztor által terelt bika, csodatevõ Szûz Máriát a kis Jézussal ábrázoló képet túrt ki. Ott építették fel a Hodos- Bodrog kolostort. A kép ma is látható. A kolostor elsõ dokumentuma 1177-bõl való.

E kolostorban éltek Sofronie és Siluan szerzetesek, akik késõbb püspökök lettek.

Caránsebest elhagyva Armenis (Örményes) település határában a 70-es fõút mentén található egy majd két és fél évszázados remete kolostor a Manastirea Piatra Scrisa (magyar nevén írott kõ) a Temesen átívelõ híd lábánál.

A több száz kilométeres út megtétele után érkezett a csoport a Cserna folyó mentén és a Cserna hegy völgyében található Herkulesfürdõ településre. Ott volt a kényelmes szállás. Még az elsõ nap sikerült a város nevezetességeit megtekinteni.

Érdekes volt a hegy oldalából forrásként állandóan folyó meleg vízben kezet mosni. Látni a Cserna folyó medrében feltörõ gyógyvízben a teknõként kialakított mélyedésben lábát, karját áztató idõs embert. Ez ott az ingyen gyógyfürdõ.

Másnap reggel tovább utazott a csoport a közeli, Duna menti Orsova városába. Ott a Szent Anna kolostor a Duna szorosban található a Mosu domb tetején. A legtöbb kolostor keletkezése valamilyen legendához köthetõ. Itt a keletkezés kiváltója egy megtörtént eseményhez köthetõ. A két világháború közötti idõszak újságírója alapította, aki Orsova környékén harcolt alhadnagyként az I. világháborúban. 1916 õszén itt a dombon fedte be egy lövedék által felásott föld õt és katonatársát. Életben maradtak és akkor az újságíró megfogadta, hogy ezen a helyen kolostort fog építeni, hogy túlélésüket megköszönje és emléket állítson a háborúban elesetteknek. A Szent Anna kolostor nevét az alapító édesanyja után kapta.

E kolostorban vettek részt a hívek a vasárnapi misén dr. Origen Sabau esperes úr vezetésével.

Ezután egy érdekes és különleges program a sétahajózás következett a Dunán. Eleinte többen szorongtak a nagy víz láttán, de késõbb megnyugodtak és élvezték a közelben és távolban látott szép vidéket. Miután pedig elköszönt a csoport a vendéglátó orsovai kolostor lakóitól tovább folytatta útját. a Vaskapui vízlépcsõhöz. Lehetett látni azt, hogy az épített ipari létesítmény milyen hatalmas és miként szolgálja az embert. Az idõ pedig gyorsan eltelt, indulni kellett hazafelé. A kényelmes autóbusz és a kiválóan vezetõ gépkocsivezetõnek köszönhetõen, ha elfáradva is, a csoport szerencsésen hazaérkezett Körösszegapátiba.

Idõ elteltével pedig mindenki kellemesen fog visszaemlékezni erre a szép és tartalmas zarándokútra, köszönhetõ ez dr. Origen Sabau esperes úrnak és a Blága János irányítása alatt lévõ helyi román nemzetiségi önkormányzatnak, aki komoly pénzösszeggel segítette a zarándokút megvalósítását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!