2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szüreti mulatság NagykerekibenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-08 09:54:16
A szüret a különbözõ történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerû munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szõlõmûvelõ.

Nagykerekiben 2013. 10. 05.-én került sor a szüret megünneplésére. A szürethez kapcsolódó mulatságok közül legjelentõsebbek a felvonulások. A településen a szüreti mókázást egy szüreti felvonulással kezdték meg, a délelõtti órákban, ahol kis településük utcáit szekerekkel járták körbe, és több tánchelyen megállva, a kisbíró hívta meg a lakosokat az esti vigadalomra.

 

A felvonulás nagyon jó hangulatban zajlott, szerepeltek karikás ostoros legények, az óvodások és az iskolások is egy-egy körtánccal, majd a nagyobbak is megmutathatták, hogyan szeretnek táncolni. Az esti programot a Bocskai Várkastélyban a derecskei Kék Kálló Citera zenekar kiváló elõadása nyitotta meg. Mûsoruk után az iskolások készültek egy körtánccal, amit már a felvonulás során is többen láthattak, majd ezt követõen szürethez illõen meghallgathattak szüreti verseket és népdalokat is iskolásoktól. A szõlõ szedése közben sokat énekeltek, tréfálkoztak, hangoskodtak a szedõk.


A munka végeztével a hegyrõl lefelé menet, vagy a szüreti bálon is jellemzõ volt a nótaszó. A bálozók a táncok után, vagy azok szünetében daloltak. Erre az alkalomra egy külön kis csoport is alakult a Kereki Szüreti Nótások névvel, hogy megünnepeljék a szüretet a jelenlevõkkel együtt. Az est folyamán a jelenlevõ lányok, hölgyek, asszonyok közül a közönségnek feladata volt, hiszen meg kellett választaniuk 2013 Szüret Szépét. A közönség szavazata alapján Dávid Ildikó Tünde (kulturális vezetõ) nyerte el a címet, amelyet 1 évig viselhet. 2014-ben ismét sor kerül a választásra. Végül pedig az Esztári trió muzsikájára esti vigadalommal zárult a mulatság.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!