2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Rezeg a csuklóm, ha hívnakForrás: origo
Utolsó módosítás: 2013-10-08 10:10:14
A Samsung Galaxy Note 3 az egyik legjobb okostelefon, viszont nagy mérete miatt nem mindenkinek praktikus, és egyelõre nagyon drága. A Galaxy Gear okosóra titkát viszont még nem sikerült megfejtenünk.

Asztalomon a legújabb tepsimobil és az egyik legfejlettebb okosóra. A Samsung reklámja azt sugallja, hogy a mai napom sokkal gördülékenyebb lesz ezekkel. Reggel nyolc óra, lehúzom a töltõrõl, és csuklómra szíjazom a Galaxy Gear órát, utána pedig zsebre vágom a Galaxy Note 3 tepsimobilt is. Összesen több mint háromszázezer forintot érnek (a telefon 240 ezer forint, a hozzá - és még néhány újabb Samsunghoz - kapcsolódni képes óra pedig kilencvenezer), teljesen feltöltött felszereléssel indulok dolgozni.

 

Nagyon menõ, hogy bár van külön bekapcsológombja, az óra a csuklómozdulatomra magától bekapcsolja a kijelzõjét. Ezt körülbelül 75 százalékos hatékonysággal teszi, néha kétszer-háromszor is meg kell ismételnem a tipikus karmozdulatot, hogy rájöjjön, én bizony kíváncsi vagyok a pontos idõre. Néha viszont magától bekapcsol a képernyõ teljesen váratlanul.

 

Kíváncsi az üzenetre? Vegye elõ a mobilját!

Az 1-es villamoson rezeg elõször a csuklóm, üzenet érkezett a Gmailemre, rábökök a képernyõre, mire az okosóra kedvesen kiírja: "A részletekért olvassa el mobileszközén az értesítést!" Vehetem elõ a tepsimobilt, hogy végül megtudjam, csak valamelyik ingyenes app fejlesztõje bombáz teljesen érdektelen promóciós ajánlatával. Még a villamoson ülve felkeresem a Samsung oldalát, hamar kiderül, hogy csak a Gmail appal nem kompatibilis eléggé az okosóra, ehelyett a telefon saját levelezõprogramját kell használnom.

Az állítgatás közben majdnem elfelejtek leszállni, de a 70-es trolin legalább már megérkezik az elsõ e-mail, amelynek már nemcsak a küldõjét, de teljes szövegét is látom. A kijelzõ picike, de egy néhány soros üzenetet azért nem probléma elolvasni rajta. Az óra még közel sem kiforrott, a facebookos értesítõk az istennek sem akarnak megjelenni, és a Hangoutson érkezõ üzenetek küldõjérõl és tartalmáról sem tudok meg semmit a telefon nélkül. Ez egy megoldásra váró szoftveres hiányosság.

 

Kóll Dzsánosz

Még útközben befut az elsõ hívás is, kiélvezem a helyzetet: nem veszem elõ a telefont, hanem az óra szíjába épített hangszórót és mikrofont használom a beszélgetésre. A Gear kihangosítóként mûködik, így a közelben ülõ utasok mindent hallanak eszmecserémbõl, ezért rövidre is fogom a mondandómat. Késõbb, otthon egyébként bátran játszottam a Knight Rider fõszereplõjét, az asztalra lerakott mobil helyett a szoba másik felében ülve vígan lehetett telefonálni az órán keresztül.

 

Az elõszoba távolabbi végében azonban már megszakadt a telefont és az órát összekötõ Bluetooth-kapcsolat. Mivel az órán mindig megjelenik a hívó fél neve vagy telefonszáma, a telefon elõvétele nélkül lehet vele elutasítani a nem kívánt hívásokat. Ez egyébként a leghasznosabb szolgáltatása.

Ha a telefon kapcsolódik az internethez, a Galaxy Gear beszédfelismerõ funkciója bekapcsol: bár az óra menüje magyar nyelvû, ez egyelõre csak az angol nyelvet támogatja. Próbáltam magyarul és angolos kiejtéssel is bemondani neki ismerõseim nevét ("Kóll János, Kóll Dzsánosz"), de sosem jártam sikerrel: vagy nem értette az óra, hogy mit mondok, vagy teljesen más embereket kezdett tárcsázni. Egyedül az ébresztõórát sikerült egy angol nyelvû mondattal beállítani.

 

Tárcsázni sem túl könnyû az órán, a telefonkönyv böngészése során sokszor böktem mellé és tárcsáztam teljesen más embereket, mint akiket akartam. Az ábécésorrendben lévõ kontaktlista kezdõbetûi között nagyon nehézkes a váltás, nagyon kell koncentrálni arra, hogy pontosan húzzuk ujjunkat a miniatûr kijelzõ szélén.


Nem vagyok James, nem vagyok Bond

Az irodában elõbújik belõlem a kisördög, a szíjban lévõ digitális kamerával stikában fotózni kezdem a kollégákat. A rejtett fotózás a viszonylag csendes szerkesztõségben kizárt, az óra exponálás hangját adja ki álló és mozgóképek felvételekor, de egy zsúfolt étteremben ez már belevész a háttérzajba - bár a csuklójának oldalával célozgató ember ekkor is elég feltûnõ. Az óra kamerájának képminõsége nagyjából egy alsó kategóriás Android-mobiléval azonos, a HD-felbontásúnak mondott videója csak erõs túlzással mondható nagyfelbontásúnak, a hangja viszont egészen jó.

 

Nem tudtam rájönni, hogy egy óraszíjban lévõ kamera igazából mikor lenne praktikus, a legtöbb értelmét talán annak láttam, ha a karórával fotózott képhez hangos jegyzetet is fûztem. A Gear memóriájában lévõ fotókat és videókat manuálisan kell áttölteni a telefonra Bluetoothon keresztül, ahonnan pedig képtárhelyre vagy YouTube-ra is fel lehet tölteni. A Galaxy Gearrel felvett videót itt, egy fotót itt lehet megnézni, a Note 3 videóját itt lehet megnézni, a fotóját pedig itt.


Kevésbé elefántfül az új tepsimobil


Az új Galaxy Note 3 tepsimobil formaterve és kivitele sokkal vonzóbb elõdjénél: a hatalmas, 5,7 colos képméret dacára az új modell kevésbé tûnik ormótlannak, mivel a kijelzõ melletti kávát jelentõsen levékonyították. Míg a Note 2-vel kifejezetten röhejesnek tûnt telefonálni, a harmadik generációs telefonnal ezt különösebb feltûnés nélkül meg lehet tenni.

 

Egy tipikus férfinadrág zsebébõl sem dudorodik ki túlságosan, a mûbõr hátlap fogása pedig kellemes, bár abban nem vagyok biztos, hogy felülete fél év használat után is vállalhatóan fog kinézni. A kijelzõ full-HD-s felbontású (1920 x 1080 pixel), a négymagos, 2,3 gigahertzes lapka és a három gigabájt memória elég fürge a rendszer vagy a játékok futtatásához egyaránt. A telefon egyik extrája az aljából elõhúzható kis pálcika, amellyel többek közt jegyzetelni és rajzolni lehet a képernyõre, de mivel klikkelésre alkalmas gomb is van rajta, akár egy táblázat szerkesztését is megkönnyíti. A ceruzával kompatibilis tucatnyi app nagyjából ötödét találnám praktikusnak a mindennapokban. A 13 megapixeles beépített kamera nem rossz, de a nemrég bemutatott Nokia Lumia 1020-asétól azért elmarad.

 

A nagy méretének köszönhetõen ez a telefon átlagos használat mellett is simán kibírja két napig egy töltéssel, ha keveset netezünk rajta, akár három napig is kihúzza, pedig tesztünk során napközben végig aktív volt a Bluetooth az okosóra használata miatt. Ilyen hosszú üzemidõt jelenleg kizárólag egy nagyképernyõs tepsimobiltól lehet elvárni, a kisebb és könnyebb iPhone-ba egyszerûen nem fér hasonló üzemidõhöz szükséges telep.


Mire jó egyáltalán egy okosóra?

Ezzel szemben nemcsak egy hagyományos karórához, de még egy másik okosórához képest is gyenge a Galaxy Gearbe szerelt apró akkumulátor. A nap végén szolid használat esetén is 50 százalék körülire esett a töltöttség, ha sok bejövõ üzenetet kellett mutatnia az órának, és fotóztam is vele, már délután félig lemerült. Az valószínûleg mindenkinek nyûg, ha egy órát naponta fel kell tölteni, ráadásul a Gearnek egyedi töltõje van, amit nem lehet bárkitõl kölcsönkérni.

 

A Samsung Galaxy Note 3 az egyik legjobb mai okostelefon, mert gyors, szép kijelzõje van, és nem kell állandóan tölteni, viszont nagy mérete miatt nem mindenki számára praktikus, és egyelõre nagyon drága. A Galaxy Gear okosóra önmagában a pontos idõ mutatása mellett legfeljebb lépésszámlálónak és stoppernek alkalmas - egyelõre a letölthetõ appok is elég bénák hozzá - , ráadásul nem lehet akármilyen telefonnal együtt használni. Néhány napos használat után sem tudtam rájönni arra, tulajdonképpen miért lenne szükségem rá.

 

Az üzenetek, hívások jelzésére a sokkal olcsóbb, és csak hetente feltöltendõ Pebble okosóra sokkal jobb választásnak tûnik, ráadásul az vízálló, igaz, még az sem tökéletes. Valószínûleg érdemes még várni egy-két évet bármilyen okosóra megvásárlásával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!