2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Drogstratégia: Zacher szerint most jön az igazi melóForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-09 09:44:20
Elfogadták az új drogellenes stratégiát, amely a család szerepét helyezi elõtérbe. Zacher Gábor volt az intézkedési terv egyik kidolgozója, a toxikológus szerint ha valaki elszív egy spanglit attól még nem lesz drogos.

A parlament elfogadta a kormány 2020-ig tartó drogstratégiáját. A hivatalos álláspont szerint a javaslat célja az ifjúság elrettentése a kábítószerek használatától.

Zacher Gábor volt az intézkedési terv egyik kidolgozója. A toxikológus a Duna Közbeszéd címû mûsorában elmondta, hogy a szakma jelentõs konszenzussal bólintott rá a stratégiára, amely a család szerepét helyezi elõtérbe.

Zacher Gábor gyakorló orvosként azt tapasztalja, hogy a szerhasználók jelentõs részénél jelen van a szociális háló hiánya, és ezért keresnek pótszereket. A toxikológus szerint a megelõzésre, a nevelésre kell nagyobb figyelmet fordítani, arra, hogy a szülõ figyeljen a gyerekére, kommunikáljon vele, ami – mint mondta – sokszor nem egyszerû például egy kamasz esetében, de meg lehet találni a közös nevezõt.

A toxikológus ugyanakkor úgy véli, hogy egy spangli elszívásától nem dõl össze a világ. Nem tartja jónak, de véleménye szerint attól nem lesz drogos, vagy díler a gyerek. Példaként említette, hogy ha minden olyan kamasz fiú, aki volt már részeg, alkoholista lenne, akkor ma Magyarországon nem 550 ezer "hím" alkoholista lenne, hanem több mint 4 millió.

Szerhasználat szempontjából Oroszország a „leggázabb hely” Zacher véleménye szerint, de Magyarország jobban áll Nyugat-Európánál is, ugyanakkor úgy véli, hogy lenne hova javulnunk. „A cél az lenne, hogy merjenek a fiatalok nemet mondani és legyen egy erkölcsi értékrendi keretrendszerük” – mondta. Hozzátette: a cél, hogy 2020-ban azt mondhassuk, nem divat Magyarországon kábítószert használni. A drog teljes kisöprése az országból azonban a toxikológus szerint utópia.

A mai 8-10 éveseket kell megcélozni a szakember szerint, mert õk lesznek, akik 2020 környékén az aktív szerhasználói korba kerülnek. Ha eljutunk oda, hogy annak a populációnak csak 15 százaléka próbálja ki a kábítószert, az már siker, jelenleg ugyanis a 18. életévüket betöltõknél 50 százalék ez az arány - mondta.

Zacher Gábor hangsúlyozta, hogy most jön az igazi "meló". A stratégia után jön az akcióterv, abban határozzák meg a konkrét célokat, konkrét felelõsökkel és remélhetõleg konkrét anyagi háttérrel is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!