2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Pénteken kezdõdnek az õszi érettségikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-10 14:49:34
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdõdik a 2013/2014-es tanév õszi érettségi idõszaka. A jelentkezõk - a megfelelõ feltételek megléte esetén - ebben a vizsgaidõszakban utoljára élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az elõre hozott, a szintemelõ, a kiegészítõ, az ismétlõ, a pótló és a javító érettségi letételével.

Az Oktatási Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a matúra október 11. és november 29. között a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban (és a 20 kormányhivatal szervezésében) 197 vizsgahelyszínen zajlik. A mostani vizsgaidõszakban 19 620-an érettségiznek.

A vizsgák 296 érettségi bizottság közremûködésével zajlanak majd. Az írásbeli vizsgák október 11-tõl október 25-ig tartanak. Az emelt szintû szóbeli vizsgák kezdete november 6., vége november 12., a középszintû szóbeli vizsgák idõszaka november 21-29. A diákok ezalatt együttesen több mint 22 900 vizsgát tesznek le. Ebbõl mintegy 3900 az emelt szintû, 19 ezer pedig középszintû vizsga. Jelezték: az emelt szintû vizsgák száma az elmúlt év õszi vizsgaidõszakához képest mintegy 5 százalékkal nõtt.

A hivatal közleményében kitér arra is, hogy a diákok választása alapján ebben a vizsgaidõszakban - az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (például történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika valamely idegen nyelven) külön számolva - 107 tárgyból lesz középszintû és 42 tárgyból emelt szintû érettségi vizsga. A 2011. évi május-júniusi érettségi vizsgaidõszak óta emelt szintû vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehetõ, amelyek a felsõoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetõk - jelezték.

A kommüniké szerint az õszi vizsgaidõszakban az elõre hozott érettségi vizsgára jelentkeznek a legtöbben. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 11 300 ilyen vizsgát tesznek le idén õsszel, ez az összes vizsga 49 százaléka. Jelentõs még a "rendes" érettségi vizsgák száma, több mint háromezer (13 százalék). A javító vizsgák aránya 22 százalék, míg a szintemelõ vizsgáké több mint 8 százalék. Az ismétlõ érettségi vizsgák száma a 2012. október-novemberi vizsgaidõszakhoz képest közép- és emelt szinten is némi csökkenést, a kiegészítõ érettségi vizsgák száma némi emelkedést mutat.

A vizsgaszervezés a 2005 õszén bevezetett, és azóta eredményesen mûködõ szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenõmentesen folyik. A vizsgaszervezéssel kapcsolatos feladatokat a területileg illetékes megyei, fõvárosi kormányhivatalok látják el. A vizsgatárgyak köre és az egyes vizsgatárgyak részletes követelményei nem változtak - írták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!