2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

Az õsz elsõ hétvégéjén többfelé erõs szélre és lehûlésre kell készülni. A maximumok néhol már a 20 Celsius-fokot sem érik el, míg helyenként éjszakánként 10 fok körüli lesz a hõmérséklet. Szombaton országszerte várható esõ, vasárnap lehet újra naposabb az idõ.

Második õszi hónapunk csakhamar rácáfolt õszi jellegére; volt benne szinte minden.

A kukoricát még törik, a napraforgót és a burgonyát már „el is felejtették”.

Csípõs reggelekre ébredünk, itt az ideje, hogy felvértezzük magunkat a hideg ellen. Milyen ruhadarabokat, kiegészítõket érdemes ilyenkor beszerezni? Segítünk!

Lassan beköszönt az õsz, melynek egyik természetes velejárója az út -, látási – és idõjárási viszonyok fokozatos, vagy ugrásszerû változása. Valamennyi jármûvezetõ számára fontos feladat az õszi közúti közlekedésre való felkészülés, hiszen a megváltozott idõjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolni mindenkinek.

Õsszel sok autó törik2014-10-07 10:30:34

Készülni kell a kedvezõtlen idõjárásra és a hosszabb sötét idõszakra is.

Az elsõ õszi hétvégén is marad meleg, a néhol 30 Celsius-fok körül is alakulhatnak a maximumok. Ezzel együtt változékony lesz az idõ, többször lehetnek záporok, illetve erõs széllökésekkel kísért zivatarok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésébõl, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Az õsz elsõ napján többfelé esõs, hûvös idõre kell készülni: néhol a legmelegebb órákban is csak 15 Celsius-fok lehet, az ország keleti felében viszont marad a nyárias meleg idõ, akár 30 fokig is emelkedhet a hõmérséklet. A hét további részében ismét jellemzõen 25 fok körül alakulnak a maximumok, de változékony lesz az idõ, többször lehetnek záporok, zivatarok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Az õszi hideg miatt több száz hektáron szenvedtek fagykárt mintegy 500-700 millió forint értékben, fõként az öntözött kultúrák, a zöldségek, a másodvetésû csemegekukorica, a fûszer- és a pritaminpaprika, valamint a paradicsom. Mivel az õszi fagyok után kárenyhítõ juttatás nem jár, az érdekképviseleti szövetség a tárca segítségét kéri a gazdák kártalanítása érdekében.

Õsszel az utakon2013-10-17 19:00:14

Hasznos tanácsok az õszi közlekedéshez.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdõdik a 2013/2014-es tanév õszi érettségi idõszaka. A jelentkezõk - a megfelelõ feltételek megléte esetén - ebben a vizsgaidõszakban utoljára élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az elõre hozott, a szintemelõ, a kiegészítõ, az ismétlõ, a pótló és a javító érettségi letételével.

Október elsõ napjaira már bõséges ízelítõt kaphattunk az õszi idõjárásból. A hõmérséklet egyre többször süllyed fagypont alá, a jövõ hét elején esõ, zápor elõfordulhat, gyakori a ködös, szürke idõ.

Hortobágy – Fecskefigurát és mûfészket is készíthetnek a gyerekek jövõ szombaton a Hortobágyon, ahol a délre induló fecskéket     búcsúztatják.

 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szakmailag vitathatónak tartja, azonban tudomásul veszi a Közbeszerzési Döntõbizottság (KDB) május elején kelt határozatát. A társaság a tervezett idõben, idén szeptember 30-án elindítja a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.


Ragyogó nyárutó köszöntötte az õszt Váncsodon
Váncsod – Hamisítatlan késõ nyári idõ fogadta azokat a közel s távoli vendégeket, akik eleget tettek a váncsodi õszköszöntõ fesztiválra szóló meghívásnak, s kilátogattak a református templom melletti rendezvénytérre.

Hamisítatlan késõ nyári idõ fogadta azokat a közel s távoli vendégeket, akik eleget tettek a váncsodi õszköszöntõ fesztiválra szóló meghívásnak, s kilátogattak a református templom melletti rendezvénytérre.

Templombúcsú Pocsajban2011-10-31 10:55:59

Pocsaj – Templombúcsún vettek részt a pocsajiak, elszármazottak október 30-án, vasárnap a görögkatolikus templomban.

 

Itt van az õsz, itt van újra! A hideg õszi napok beköszöntével egy idõben megkezdõdött a sütõtök szezonja.

Mindenkit meglep a hetek óta tartó nyárias õsz. Szokatlan a húsz fok körüli hõmérséklet így novemberben. És még a legidõsebbek sem emlékeznek olyanra, hogy ilyenkor a tavasz hírnökét szedhették volna. Az idén azonban bárki meglepheti kedvesét egy csokor ibolyával,hiszen tömegesen nyílnak a kertekben, és a fû között. 

« 1. oldal »