2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

A nagy zuhanásban mindegyik gabonaféle érintett volt, de leginkább a kukorica.

A kukoricát még törik, a napraforgót és a burgonyát már „el is felejtették”.

Mi lesz a kukorica sorsa2014-10-29 10:17:01

A víztartalma miatt tonnánként 4,5-5 ezer Ft szárítási költséggel kell számolni.

Egy zsák tengeri2014-10-19 10:58:32

A tulajdonos vette észre telkén a debreceni férfit. A rendõrök elfogták.

Remek idõ kerekedett a III. Nádudvari Kukorica Fesztiválra, október 4-én. Volt is miért sütnie oly nagyon, hiszen a sokaságnak nagy jó kedve „vagyon”.

Jó a magyar csemegekukorica2014-08-15 13:33:57

A Hajdúság a legnagyobb hazai termelõk között van.

Csendes, nem túlságosan meleg, nem sok, de áztató esõvel fûszerezett idõjárás lenne kívánatos.

Minden bizonnyal a kukorica a legismertebb és legkedveltebb gabonafélék egyike, amely igencsak jó hatással van a szervezetre, és nyáron igazi csemege.

A Debreceni Törvényszék ma megtartott nyilvános ülésén megváltoztatta a Hajdúszoboszlói Járásbíróság ez év elején hozott elsõfokú ítéletét I.r. L.János és társai büntetõügyében. A három férfi egy idõs hajdúszoboszlói házaspártól 1 millió forintot tulajdonított el 2013. májusában.

Áprilisában összesen 3 százalékot emelkedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejezõ Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10698,14 ponton állt a Magro.hu mezõgazdasági piactéren.

Világszerte bõ termés várható kukoricából – kivéve a Kárpát-medencét. A magyar gazdák a tavalyinál csak jóval alacsonyabb áron értékesíthetik a gabonájukat.

Azonnali hatállyal átfogó vetõmag-, illetve vetésellenõrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségû GMO-s (génmódosított) kukorica-vetõmag érkezett illegálisan Magyarországra, jelentette be Fazekas Sándor, írja az MTI.


 

Traktorszlalom a vízfoltok között
Hajdú-Bihar – “Két hete csak a vizet szívatjuk le a földjeinkrõl, hogy egyáltalán a táblákra rá lehessen menni. Sajnos, áldatlan állapotok alakultak ki a környezõ csatornák mentén, a saját kotrógépünk például már egy hete vesztegel a sárba ragadva” – dohogott Polgár József komádi gazdálkodó, amikor arról kérdeztük, hogy a tavasz beköszöntével sikerült-e felpörgetni a munkálatokat a földeken.

 

Raskó György szerint téved, aki azt hiszi, hogy jó árak mellett a kevesebbet produkáló agrárium felhúzhatja a GDP-t, ugyanis a mezõgazdaság és a nemzeti össztermék is lefele megy.

Illusztráció
Hajdú-Bihar - A kukorica és a búza árrobbanását piaci eszközökkel képtelenek az állattartók kezelni.

« 1. oldal »