2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Jó a napraforgó, gyengébb a kukoricaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-26 14:37:58
Csendes, nem túlságosan meleg, nem sok, de áztató esõvel fûszerezett idõjárás lenne kívánatos.

Kétségtelen, jól jött a mezõgazdaságnak a területi átlagban 87 milliméter csapadék a múlt héten és a hét elején, ám ennek ellenére továbbra is vannak vízhiányos területek, és olyan kukoricatáblák, amelyek a júniusi szárazság miatt nem adnak termést – errõl tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földmûvelésügyi vezetõje.

A több csapadék a megye Sárrétudvaritól és Püspökladánytól délre esõ részén, míg a legkevesebb a Nyírségben és az országhatár mentén hullott. Számszerûsítve: Darvas 155 milliméter, Pocsaj 46 milliméter a két véglet – tette hozzá a szakember, aki rövid számvetést is tett Hajdú-Bihar legfontosabb mezõgazdasági növényeinek állapotáról.

Mint mondta, a gabona betakarítása befejezõdött, eredménye elfogadható. Mennyisége megfelelõ, minõségében több lett volna a malmi, ha az aratáskor nincs a nagy esõzés. Jelenleg a tarlóhántás folyik, ez részben gyógyírt jelenthet a megye déli-délnyugati részén elszaporodott mezei pockokra. A kalászosok helyére hamarosan õszi káposztarepce kerülhet. Ennek betakarítása jó termést produkálva befejezõdött. A megyében mintegy 40 ezer hektáron vetett napraforgó állománya mutatós, a csapadékos idõben megerõsödött az állomány. A közel 120 ezer hektáron vetett kukorica a júniusi csapadékmennyiségnek megfelelõen igen szélsõséges terméseredménnyel kecsegtet. Lesz, ahol nem ad termést, míg máshol jó hozam várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!