2018. április 23. Hétfő, Béla.
 

Az előző évi rekordtermésnél 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett 2015-ben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszűnik. Ezzel eltűnik Magyarország egyetlen előnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezőgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezőgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlődési potenciál.

A normál vagy a teljes kiőrlésű gabonafélék az egészségesebbek? A választ valószínűleg mindenki tudja, de azért nem árt tisztázni, miért is jobb választás a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszer. Soroljuk is az indokokat!

Zuhannak az élelmiszerárak2015-09-10 20:53:26

Augusztusban szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2 százalékos csökkenéssel az elmúlt hét év csaknem legnagyobb esését produkálta - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

A nagy zuhanásban mindegyik gabonaféle érintett volt, de leginkább a kukorica.

A mezőgazdasági termelői árak 6,8 százalékkal mérséklődtek egy év alatt.

Az utolsó negyedévben a búzánál áremelkedésre számítanak az elemzők.

A gabonatermesztők tisztességes gazdasági évet tudhatnak maguk mögött.

Harminc hektár lábon álló gabona fele ég a Hajdú-Bihar megyei Komádi közelében. A tűz erdősávot is veszélyeztet.

A világon valaha mért gabonatermések közül a második legnagyobb az idei.

Nyárias idő uralkodott2014-07-09 16:30:30

Alapjában véve kedvezett az idő a gabonafélék, a repce és a gyümölcsök érésének.

Világszerte bő termés várható kukoricából – kivéve a Kárpát-medencét. A magyar gazdák a tavalyinál csak jóval alacsonyabb áron értékesíthetik a gabonájukat.

Csúcson a gabona ára2012-07-25 17:57:34

Aratás idején soha nem volt ilyen drága a gabona még, mint mostanság. Óriási bajba kerülnek az állattenyésztők, de a kenyér is drágulhat.

 


Történelmi csúcson van az őszi búza felvásárlási ára Magyarországon. Az aratások még csak most kezdődtek el, de sok helyen már tonnánként 54 ezer forintot is fizetnek a jó minőségű gabonáért. Mindez augusztustól a lisztnél is áremelést hozhat.

 

Alacsonyabb áron a termék2009-10-08 16:09:17
Hajdú-Bihar – A pénzpiaci válság hatásaként a gabonatermesztők máris azzal a problémával szembesülnek, hogy miután a forrásokhoz jutás megnehezült, kénytelenek lesznek a bekészletezett terményüket eladni, még mielőtt jobb árat kapnának érte.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!