2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Károsak is lehetnek a gyógynövényes szerekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-17 19:40:36
Az emberek többsége azért szed valamilyen növényi alapú készítményt, hogy ne vigyen be káros anyagot a szervezetébe. Ám egy kutatás szerint sok esetben több kárt okoznak mint sejtik.

Nagyon sokan szednek olyan kiegészítõ szereket, melyek nem minõsülnek gyógyhatású készítménynek, hiszen elméletileg száz százalékban gyógynövényekbõl állnak. Egy friss kutatás azonban ezt a most már nyugodtan tévhitnek is nevezhetõ tézist megcáfolja. A tanulmány készítõi a piacon megtalálható legnépszerûbb szereket megvizsgálták, letesztelték és igen meglepõ eredmények születtek.

A kutatásban részt vett anyagok 60 százalékában olyan növényeket, növényi származékokat is tartalmaztak, melyek nem szerepeltek az összetevõket bemutató címkén illetve leírásban. Ráadásul a maradék 40 százalék felében, közel 20 százalékban valamilyen töltelékszert is találtak, melyek között a rizs, a szójabab és a búza voltak a legelterjedtebbek. A megvizsgált 12 gyártó közül mindössze kettõ volt olyan, amely nem alkalmazta egyik megoldást sem (õk teszik ki a maradék 20 százalékot).

Az ilyen töltetlék-, illetve a címkéken fel nem tüntetett extra összetevõk káros hatással is bírhatnak. Ilyen volt például egy Szent János füve matricával ellátott termék, mely elméletileg immunerõsítõként van aposztrofálva. Ám valójában egy hashajtó növény, a senna alexandrina volt benne, melynek tartósabb használata májkárosodást és krónikus hasmenést is okozhat. A rizs, búza illetve szójabab is veszélyes lehet, fõleg azok számára, akik allergiásak ezek valamelyikére vagy glutin-mentes termékeket fogyaszthatnak.

"Egy fogyasztónak joga van tudni, pontosan mit visz be a szervezetébe természetes címszó alatt" - árulta el a kutatást végzõ biológus professzor, Steven Newmaster. A mostani tanulmány egyébként hasonló eredményeket mutat a 2011-es kutatással, amikor 131 gyógyteát vizsgáltak meg és 33 százalékukban találtak a címkén fel nem tüntetett összetevõt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!