2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Felmondás helyett - kevesen tudnak errõl a jelentõs változásrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-19 17:28:18
Tavaly nyártól ismét indíthatnak fegyelmi eljárást a munkaadók, mégis alig élnek ezzel az eszközzel. Sok helyen inkább rögtön felmondanak a dolgozónak.

A hazai munkáltatók többsége nincs tisztában azzal, hogy újra alkalmazható a felmondás helyett a fegyelmi. Bár a tavaly nyáron hatályba lépett új munka törvénykönyve újra szerzõdésbe foglalhatóvá tette az erre vonatkozó feltételeket, mégis csak elenyészõ számú munkáltató alkalmazza kevéssé súlyos vétségek esetén ezt a gazdaságosabb és célszerûbb eszközt. Ehelyett vagy nem vesz tudomást a fegyelmi vétségrõl, vagy rögtön felmond a dolgozónak.

Holló Dóra ügyvéd, munkajogász az M1 Ma reggel címû mûsorában felhívta a figyelmet arra: amiért fegyelmit kap egy munkavállaló, ugyanazért nem mondhatnak fel neki.

Megemlítette azt is: a munkaszerzõdésben – ha nincs kollektív szerzõdés – pontosan meg kell határozni a fegyelmi eljárás rendjét. A többi közt azt is – mint fogalmazott -, hány sárga lap után jöhet a piros.

Tipikus fegyelmi büntetésnek nevezte az, ha a munkavállalót áthelyezik máshová, munkakörét módosítják, sõt – emelte ki -, akár anyagi természetû büntetést is alkalmazhatnak vele szemben, ez nem haladhatja meg az egyhavi munkabérét. Vagy akár kártérítést is kérhet a munkaadó, ez legfeljebb a munkavállaló négy havi távolléti díja lehet.

Ha a munkaadó fegyelmit ad a munkavállalójának, azt minden esetben írásban kell megtennie, és indokolnia szükséges. Az is fontos, hogy csak a munkáltatói jogkör gyakorlója írhatja alá a fegyelmi határozatot – mondta a munkajogász.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!