2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Vidéki szemétbizniszForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-11-01 08:26:11
A bihari és a sárréti térség negyven településén évekkel elõre terveznek.

A negyven település több mint 80 ezer lakosát kiszolgáló Bihari Szilárdhulladék-lerakó és Hasznosító Társulást tulajdonló önkormányzatok idén annak ellenére nyereségre számítanak, hogy minden tonna szemét után 3 ezer forint lerakási járadékot kell befizetni az államnak.

- A gond az, hogy ez az összeg a következõ három évben 6, 9, majd pedig 12 ezer forintra emelkedik, ami abban a pillanatban veszteségessé tenné a lerakó mûködését – mondta el a Naplónak Muraközi István, a társulás elnöke.

Szerinte két lehetõségük van: a lerakóban elhelyezett évi 22 ezer köbméter szemetet válogatni és másodlagos hasznosítás keretében például biobrikettet készíteni belõle, vagy eleve le sem rakni.

- Mivel járadékot csak a lerakott szemét után kell fizetni, azt tervezzük, hogy a szelektív gyûjtés után amit lehet, azonnal hasznosítunk. Erre a célra szociális szövetkezetet tervezünk létrehozni, a szükséges technológiai eszközöket pedig pályázat útján igyekszünk beszerezni – utalt a társulás terveire Muraközi István elnök, aki egyébként Berettyóújfalu polgármestere.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!