2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Több a rákkeltõ anyag a csempészett cigarettákbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-02 21:03:13
Az illegálisan forgalmazott dohányárukban többször annyi rákkeltõ anyagot találtak a szakemberek, mint a dohányboltokban kapható termékekben - mondta el az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegõhigiénés osztályának vezetõje.

Beregszászi Tímea a múlt évi vizsgálatok idén publikált eredményét ismertetve közölte, hogy legális forgalomban kapható és csempészett cigaretták füstjét hasonlították össze, kémiai összetevõiket és toxicitásukat vizsgálva fémeket, illékony szerves vegyületeket, illetve poliaromás szénhidrogén-vegyületcsoportokat kerestek.

Kiderült, hogy a fémek közül a kadmium négyszer nagyobb mennyiségben volt jelen az illegális termékekben, a benzolból, amely szintén erõsen rákkeltõ anyag, ötven százalékkal többet mutatott ki a vizsgálat, mint a legális forgalomban lévõkben.

Beregszászi Tímea hangsúlyozta, a legálisan forgalmazott dohányárukban is vannak egészségkárosító anyagok, de a csempészett cigarettákban ezek jóval nagyobb mennyiségben mutathatók ki.

Az eltérés a dohány termesztésének és kezelésének körülményeiben keresendõ, illetve abban, hogy a csomagoláskor nem tartják be a higiénés szabályokat - ismertette Beregszászi Tímea. Míg a legális forgalomban kapható dohányáruk nyomon követhetõk a termesztéstõl a gyártáson át a csomagolásig, addig az illegálisan forgalomba kerülõ termékeknél nincs meg ez a kontroll - mondta a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!