2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Könnyebbé válhat a jogtalanul közgyûjteményekben õrzött mûtárgyak visszaigényléseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-05 08:38:47
Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyûlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfõi ülésén a közgyûjteményekben õrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásával összefüggõ törvénymódosító javaslatot, amelyet az emberi erõforrások minisztere terjesztett be.

A 2. világháborút követõen számos mûtárgy került tisztázatlan körülmények között közgyûjteményekbe, ezek visszaszerzésében a tulajdonosok vagy örökösök többsége a múzeumok ellenállása miatt a rendszerváltást követõen sem járt sikerrel - mondta el Vidoven Árpád. A Miniszterelnökség politikai fõtanácsadója hozzátette: a méltatlan állapotokra jellemzõ, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban például bírósági végrehajtó is megfordult egy jogvita végén.

A négy törvény módosítását is indítványozó javaslat szerint a közgyûjteményekben õrzött mûtárgyak tulajdonosai vagy azok örökösei a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt-hez fordulhatnának kérelemmel, majd az adott múzeumnak 30 napja lenne arra, hogy bizonyítsa az állam tulajdonjogát a mûtárgy felett. Amennyiben ezt a közgyûjtemény nem tudja megtenni, a mûkincs kiadandó az örökösnek - részletezte Vidoven Árpád, hozzáfûzve azonban, hogy a bírósági út továbbra is nyitva áll bármelyik fél elõtt.

Gyimesi Endre (Fidesz) hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az állam történelmi adósságot törleszt a módosító indítvánnyal, melyet azonban Novák Elõd "az ülésszak talán leggyalázatosabb javaslatának" nevezett. A jobbikos képviselõ szerint az indítvány "egyértelmûen a zsidó lobbi munkája", és arra irányul, hogy a magyar múzeumok mûtárgyait "szétkapkodják az igénylõk".

Novák Elõd emlékeztetett arra, hogy a magyar állam meg tudta védeni mûkincseit, a 2. világháború elõtti korszak neves mûgyûjtõje, Herczog Mór Lipót örökösei például elveszítették a magyar állammal szembeni pereiket, most azonban a képviselõ szerint "dupla kárpótlás" járhat majd nekik is.

L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke visszautasította azt az állítást, hogy a kormány kettõs mércét alkalmazna. "Ön osztályozza az embereket zsidókként és nem zsidókként" - reagált Novák Elõd szavaira. Mint hangsúlyozta, a javaslat szerint nem az államosított, hanem az állami intézményekben letétbe helyezett vagy jogalap nélkül oda szállított mûtárgyakat kaphatnák vissza a tulajdonosok, többnyire fõnemesi családok. Vidoven Árpád az MTI kérdésére elmondta: a Herczog-ügyet a javaslat nem érinti, hiszen azokról a mûtárgyakról egykor állami elkobzási végzés született.

Novák Elõd a javaslatról szóló szavazásban nem vett részt, így a bizottság azt egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta. A 2014-es költségvetés módosító indítványairól szóló vitában a bizottság egyhangúlag támogatta a többi között L. Simon László javaslatát, amely kétmilliárd forintot irányoz elõ egy budapesti Trianon Múzeum létrehozására, nem kapott azonban többséget Dúró Dórának (Jobbik) a kiskunmajsai 1956-os Múzeum állami támogatásáról szóló indítványa.

Novák Elõd egy javaslatában a közmédiának jutatott volna történelmi filmek gyártásának támogatásához 2 milliárd forint célzott plusztámogatást, a bizottság azonban ezt nem támogatta. A közigazgatási és igazságügyi miniszternek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggõ jogszabály-módosításáról szóló javaslatát a bizottság egy tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!